Πλέον όλοι έχουμε γνωρίζουμε ότι με τις λάμπες led επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας για φωτισμό.

Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι ακόμα προτιμούν τους λαμπτήρες πυρακτώσεως είτε επειδή βρίσκουν το κόστος αντικατάστασης υψηλό, είτε επειδή δεν γνωρίζουν τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από αυτή την αλλαγή.

Για αρχή όμως, θα δούμε τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο καταναλωτής, δηλαδή τα είδη λαμπτήρων που υπάρχουν στην αγορά.

Λάμπες πυρακτώσεως
Πριν μερικά χρόνια ήταν το πιο διαδεδομένο είδος λάμπας. Η εφεύρεση του Thomas Edison περιλαμβάνει ένα λεπτό μεταλλικό νήμα, συνήθως από βολφράμιο το οποίο αρχίζει να φωτοβολεί όταν θερμαίνεται στους 2600°C.

Η ισχύς που καταναλώνεται είναι 25-1000W. Η διάρκεια ζωής του είναι 750-1500 ώρες συνεχούς λειτουργίας ωστόσο όσο μεγαλύτερη ισχύ έχει τόσο περιορίζεται η ζωή του.

Στα μειονεκτήματα αυτού του είδους συγκαταλέγεται η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας καθώς και η παραγωγή ανεπιθύμητης θερμότητας.

Λαμπτήρες τόξου
Οι λαμπτήρες τόξου έχουν παρόμοιο τρόπο λειτουργίας, αντί του μεταλλικού νήματος όμως περιέχει κυρίως ατμούς μετάλλων. Οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες έχουν σχετικά μικρή κατανάλωση και μεγάλη διάρκεια ζωής που αγγίζει έως και τις 10.000 ώρες λειτουργίας.

Στα μειονεκτήματα όμως, ο υδράργυρος που χρησιμοποιείται στη λάμπα, την καθιστά επικίνδυνη και απαιτεί τεράστια προσοχή από τους χρήστες της. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των λαμπτήρων τόξου είναι ένα τρεμόπαιγμα που ενδεχομένως να κουράσει τα μάτια έπειτα από ένα χρονικό διάστημα.

Λαμπτήρες LED
Οι λάμπες LED (Light Emitting Diode) ουσιαστικά, όπως δηλώνει και το όνομά τους, είναι ένας ημιαγωγός που παράγει φως στενού φάσματος όταν βρεθεί υπό τάση. Έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση ρεύματος ενώ η διάρκεια ζωής τους μπορεί να φτάσει τις 15.000 ώρες.

Αυτή τη στιγμή το κόστος τους είναι υψηλό σε σχέση με λαμπτήρες άλλου είδους ωστόσο τόσο η απόδοσή τους όσο και το γεγονός ότι γίνονται συνεχώς έρευνες για βελτιστοποίηση της υπάρχουσας τεχνολογίας με στόχο να γίνουν ακόμα πιο αποδοτικές, κάνουν τις λάμπες led πραγματική επένδυση για τους καταναλωτές.

Όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα, η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας από μόλις μία λάμπα είναι 10€ με μία , ενώ εάν γίνει αντικατάσταση των λαμπτήρων όλο το σπίτι τότε μιλάμε για πραγματική οικονομία στο ρεύμα.

Κι επειδή η Volton είναι εδώ για αυτόν ακριβώς, δηλαδή για να ξεκινήσουμε μαζί την οικονομία, ως δώρο καλωσορίσματος, προσφέρει στους νέους πελάτες της 2 λάμπες led!