Οι Πιο Απλοί Τρόποι Εξοικονόμησης Ενέργειας

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin

Ο περισσότερος κόσμος καταναλώνει παραπάνω ρεύμα επειδή δεν γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί ηλεκτρικές συσκευές με τον βέλτιστο ενεργειακά τρόπο. Η Volton γνωρίζει το φαινόμενο αυτό. Γι’ αυτό τον λόγο ετοιμάσαμε ένα σύνολο μικρών συμβουλών, που αν γίνουν καθημερινή συνήθεια, θα πετύχετε όχι μόνο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Οικονομία στην θέρμανση

Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, δαπανάται για τη θέρμανση των κατοικιών, όπως επίσης και για ζεστό νερό. Αν μειώσετε τη θερμοκρασία κατά 1 και μόνο βαθμό Κελσίου, μπορείτε να περιορίσετε τις ενεργειακές σας δαπάνες. Ταυτόχρονα, αποφεύγετε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στους χώρους του σπιτιού σας.

Επιλέξτε χαμηλότερη θερμοκρασία για τη νύχτα και για τις ώρες που δεν βρίσκεστε στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνετε το συνολικό κόστος θέρμανσης.

Πίσω απ’ τα θερμαντικά σας σώματα τοποθετήστε φύλλα αλουμινίου. Η απώλεια θερμότητας από τους τοίχους, την οροφή και το δάπεδο είναι ο κύριος παράγοντας όσων αφορά τη συνολική απώλεια θερμότητας ενός δωματίου. Τα διπλά τζάμια στα παράθυρα συμβάλλουν στην μείωση της απώλειας θερμότητας ενός χώρου. 

Για ακόμα πιο αποτελεσματική εξοικονόμηση ενέργειας, μπορείτε να μονώσετε το σπίτι σας. Μονώστε τις δεξαμενές θερμού νερού, τους σωλήνες κεντρικής θέρμανσης και τις κοιλότητες των τοίχων.

Χρησιμοποιήστε μονωτικό υλικό, σιλικόνη ή αυτοκόλλητες ταινίες ότι χαραμάδες υπάρχουν σε πόρτες και παράθυρα. Επιπλέον, για να διατηρήσετε την ζέστη σε ένα δωμάτιο, φροντίστε να κλείνετε κουρτίνες ή παντζούρια. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε θερμαντικά χαλιά που προσφέρουν ζέστη σε όλο το δωμάτιο με πολύ χαμηλό κόστος.

Προτιμήστε συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Αγοράστε ψυγείο, πλυντήριο ρούχων ή άλλες οικιακές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Ψάξτε στην αγορά για συσκευές με το σήμα Α+++. Μην ξεχνάτε να συγκρίνετε την κατανάλωση ενέργειας κάθε συσκευής Α+++, καθώς μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους.

Για να δροσιστείτε, να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες. Οι ανεμιστήρες συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην εξοικονόμηση ενέργειας από τα κλιματιστικά, ενώ ταυτόχρονα δίνουν και αίσθηση άνεσης και φρέσκου αέρα. 

Πάντα να θυμάστε πρίζες και διακόπτες

Φροντίστε να κλείνετε τους διακόπτες, όπως επίσης και να βγάζετε ηλεκτρικές συσκευές από τις πρίζες. Σβήνοντας 5 λαμπτήρες στα δωμάτια του σπιτιού σας μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 60 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού και η εξοικονόμηση ενέργειας, και των χρημάτων σας.

Να χρησιμοποιείτε πολύπριζα με διακόπτες για τις ηλεκτρικές σας συσκευές. Αν η συσκευή δεν προϋποθέτει άμεση χρήση, τότε σβήστε τον διακόπτη του πολύπριζου για να αποφύγετε ανούσια κατανάλωση ρεύματος.

Ο φορτιστής του κινητού σας να αφαιρείτε απ’ την πρίζα αν δεν τον χρειάζεστε. Ακόμη και αν δεν είναι συνδεδεμένος με το τηλέφωνο σας, συνεχίζει να καταναλώνει ενέργεια.

Κουζίνα

Τοποθετήστε το ψυγείο και τον καταψύκτη σας μακριά από πηγές θερμότητας για αποτελεσματική εξοικονόμηση ενέργειας. Όσο επηρεάζεται η θερμοκρασία τους, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνουν. Επίσης, κάντε συχνά απόψυξη ή φροντίστε για την αντικατάσταση τους με μοντέλα που διαθέτουν αυτόματη λειτουργία απόψυξης.

Η ιδανική θερμοκρασία του ψυγείου είναι μεταξύ 1 – 4 βαθμούς Κελσίου. Ο καταψύκτης στους 18 βαθμούς. Όσο χαμηλότερα ρυθμίζετε την θερμοκρασία τους, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνουν, χωρίς να υπάρχει διαφορά ως προς την διατήρηση των τροφίμων. Μια πληροφορία που δεν είναι ευρέως γνωστή είναι ότι τα σκονισμένα καλώδια πίσω απ’ το ψυγείο καταναλώνουν παραπάνω ενέργεια.

Για εξοικονόμηση ενέργειας, αφήστε τα φαγητά να κρυώσουν πρώτα. Ζεστά τρόφιμα απαιτούν υψηλότερη κατανάλωση απ’ το ψυγείο για να διατηρηθούν.

Αναλυτικά οι καταναλώσεις ρεύματος κάθε συσκευής στο σπίτι εδώ.

Ιδανικό είναι να γεμίζετε τον καταψύκτη σας. Απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την ψύξη ενός γεμάτου καταψύκτη παρά ενός άδειου.

Όταν μαγειρεύετε, τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν σωστά πάνω στις εστίες της κουζίνας. Με 2 εκατοστά διαφορά μεταξύ της βάσης του σκεύους και της εστίας σπαταλάτε περισσότερο ρεύμα και θερμότητα. Με μία χύτρα ταχύτητας επιτυγχάνετε διπλάσια εξοικονόμηση ενέργειας συγκριτικά με την χρήση μίας απλής.

Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού, προτιμήστε τον φούρνο μικροκυμάτων. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνετε και την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και του χρόνου σας.

Φερθείτε έξυπνα στο πλύσιμο

Ο πιο απλός τρόπος για εξοικονόμηση ενέργειας στο πλύσιμο ρούχων ή πιάτων είναι να γεμίζετε τα πλυντήρια. Αν θέλετε να γεμίσετε μόνο το μισό, τότε χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα για μισό πλυντήριο ή το οικονομικό πρόγραμμα.

Απ’ την στιγμή που τα απορρυπαντικά είναι πιο αποτελεσματικά απ’ ότι πριν κάποια χρόνια, μπορείτε να επιλέγετε πάντα να πλένετε τα ρούχα ή πιάτα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Προσπαθήστε να κάνετε μαζικά σιδερώματα ρούχων. Το ηλεκτρικό σίδερο είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές (δηλαδή που καταναλώνουν πολλή ενέργεια) σε ένα σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε έξυπνα, αν θέλουμε να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα που καταναλώνει.

Φροντίστε να έχετε ένα χρονικό διάστημα ελεύθερο μόνο γι’ αυτή τη δραστηριότητα. Ίσως το σιδέρωμα να γίνει και η αφορμή για να παρακολουθήσετε τα νέα επεισόδια της αγαπημένης σας σειράς ή κάποια ταινία που θέλατε να δείτε αλλά δεν είχατε τον χρόνο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο  newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές της Volton!

Untitled-1

Τι Είναι το Bitcoin και Πόση Ενέργεια Καταναλώνει η Εξόρυξη του;

Ενέργεια από βιομάζα. Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

Παραγωγή Ενέργειας από Βιομάζα

Αιολική Ενέργεια Πλεονεκτήματα Volton.

Αιολική Ενέργεια: Τα Πλεονεκτήματα της Αιολικής Ενέργειας

logo volton social

Η οικογένεια των προγραμμάτων “Unique” συμπληρώνεται με 6 νέα επαγγελματικά προγράμματα

volton

Όμιλος Volton: Διερευνά τη δραστηριοποίησή του στις τηλεπικοινωνίες.

Τοξικά απόβλητα στη θάλασσα. Περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα.

Περιβαλλοντικά Προβλήματα στην Ελλάδα & Τρόποι Αντιμετώπισης

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Καθημερινές: 9 πμ – 9 μμ
Σάββατο: 9 πμ – 6 μμ