Τα 5 Είδη Λαμπτήρων

Ίσως να χάλασε ο παλιός σας λαμπτήρας ή μόλις μπήκατε σε ένα καινούργιο σπίτι. Η επιλογή που έχετε να κάνετε είναι η ίδια: Εσείς τι λάμπες θα βάλετε;

Στην αγορά σήμερα υπάρχουν διάφορα είδη λαμπτήρων για να διαλέξετε. Ποια είναι αυτά τα είδη λαμπτήρων και ποιες οι διαφορές τους; Υπάρχουν όντως λάμπες που καίνε λιγότερο ή περισσότερο;

Οι λάμπες χρησιμοποιούνται αρκετές ώρες κάθε μέρα, οπότε είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τις πιο αποδοτικές. Οι αποδοτικοί λαμπτήρες χρησιμοποιούν λιγότερο ρεύμα για να φωτίσουν. Λιγότερο ρεύμα σημαίνει μεγαλύτερη οικονομία για εσάς και περισσότερο καλό για το περιβάλλον.

Ποια είναι λοιπόν τα διαφορετικά είδη λαμπτήρων;

Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι οι λάμπες που ξέρουμε όλοι. Είναι η εφεύρεση του Τόμας Έντισον και χρησιμοποιούνται ήδη από το 1879. Το σχήμα τους θυμίζει δάκρυ ενώ συνήθως φαίνεται και το εσωτερικό τους. Μέσα στους λαμπτήρες πυρακτώσεως βρίσκεται ένα μικρό κομμάτι μετάλλου, συνήθως βολφράμιο, το οποίο θερμαίνεται και δημιουργεί φως. Εάν βάλετε το χέρι σας κοντά σε μια λάμπα πυρακτώσεως, θα νιώσετε τη θερμότητα που παράγει. Αυτή ακριβώς η θερμότητα είναι και ο λόγος που οι λάμπες πυρακτώσεως είναι ενεργειακά τόσο σπάταλες, καθιστώντας τες ένα από τα λιγότερα αποδοτικά είδη λάμπας.

Είναι τα γνωστά φώτα που χρησιμοποιούν πολλές επιχειρήσεις και εταιρείες για να φωτίζον τους χώρους και τα γραφεία τους. Λόγω του ότι δεν δημιουργούν τόση θερμότητα όσο οι λαμπτήρες πυρακτώσεως, οι λαμπτήρες φθορισμού είναι ενεργειακά πολύ αποδοτικοί. Ένας ακόμη λόγος που μεγάλο μερίδιο του κόσμου τους προτιμάει πλέον είναι και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους. Οι λαμπτήρες φθορισμού όμως έχουν υδράργυρο μέσα τους. Ο υδράργυρος ένα επικίνδυνο στοιχείο που χρειάζεται την ανάλογη προσοχή. Δεν μπορείτε να πετάξετε μια λάμπα φθορισμού όπως θα κάνατε με μια άλλη λάμπα. Όλοι οι λαμπτήρες φθορισμού θα πρέπει να καταλήγουν στην ανακύκλωση αντί για τον κάδο των σκουπιδιών. Τέτοια σημεία ανακύκλωσης υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Μόνο στην Αττική, τα σημεία ανακύκλωσης ξεπερνούν τα 1.000. Μπορείτε να βρείτε το κοντινότερο σε εσάς εδώ.

Λαμπτήρας φθορισμού (φθορίου)
Συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού (CFL)

Όπως προδίδει και το όνομά τους, οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού είναι οι λάμπες φθορισμού μικρότερου μεγέθους. Σε αντίθεση με το γραμμικό σχεδιασμό των απλών λαμπτήρων φθορισμού, το σχήμα τους είναι συνήθως σπειροειδές. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα είδη λαμπτήρων που έχουν βρει τη θέση τους στην αγορά και εξυπηρετούν ανάγκες για πολύ φως σε μεγάλες περιοχές. Ακριβώς όπως οι μεγαλύτεροι λαμπτήρες φθορισμού, έτσι και αυτοί έχουν υδράργυρο και πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ανάλογη προσοχή. Δεν πρέπει να πετιούνται στα σκουπίδια, αφού ο τελικός τους προορισμός πρέπει να είναι η ανακύκλωση.

Οι λαμπτήρες LED είναι ακόμα ένα από τα σχετικά καινούργια είδη λαμπτήρων. Θεωρείται το είδος λαμπτήρα με τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους. Σε αντίθεση με τις λάμπες φθορισμού, οι λάμπες LED δεν περιέχουν υδράργυρο και άρα δεν χρειάζονται ειδική ανακύκλωση. Αυτό σε συνδυασμό με τη χαμηλή τους κατανάλωση, τις καθιστά τον τύπο λαμπτήρα που είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον. Το μοναδικό μειονέκτημά τους είναι το υψηλότερο κόστος τους, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν πως μακροχρόνια είναι καλύτερη επιλογή για την τσέπη σας και το περιβάλλον.

Λαμπτήρας LED
Λαμπτήρας Αλογόνου

Οι λαμπτήρες αλογόνου συναντώνται συνήθως μέσα σε εσοχές στις οροφές των σπιτιών. Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι παρόμοιος με αυτόν των λαμπτήρων πυρακτώσεως. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούν πολύ θερμότητα, συνεπώς σπαταλάνε ενέργεια που δεν παράγει κάποιο σημαντικό για εσάς έργο. Παρόλα αυτά, οι λάμπες αλογόνου είναι είναι πιο αποτελεσματικές από τις λάμπες πυρακτώσεως, αφού, τεχνολογικά, είναι η φυσική συνέχειά τους. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να προτιμήσει κανείς έναν λαμπτήρα αλογόνου, οπότε αγοράζονται συνήθως μόνο εάν απαιτείται από τη βάση ή την υποδοχή μιας λάμπας.