Ιστορία του Ηλεκτρισμού: Η ζωή πριν το ηλεκτρικό ρεύμα

Πολλά πράγματα στην καθημερινή μας ζωή τα θεωρούμε δεδομένα.

Το ηλεκτρικό ρεύμα και ο,τι αυτό συνεπάγεται είναι ένα από αυτά. Από τη διατήρηση φαγητών μέσα στο ψυγεία μέχρι τη δυνατότητα να οδηγούμε νύχτα, η παρουσία του ηλεκτρισμού επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας.

Άρα πώς θα ήταν η καθημερινότητά μας χωρίς ρεύμα;

Πριν το ηλεκτρικό ρεύμα

Η ανθρωπότητα πριν την ηλεκτρική ενέργεια ήταν αρκετά διαφορετική.

Η απουσία ρεύματος σήμαινε περισσότερο χρόνο αφιερωμένο σε χειρωνακτικές εργασίες και αγγαρείες. Το πλύσιμο των ρούχων γινόταν στο χέρι, η διατήρηση των φαγητών ήταν δύσκολη, ενώ το κρύο το χειμώνα και η ζέστη το καλοκαίρι μέσα στο σπίτι ήταν ανυπόφορα.

Ο φωτισμός πριν το ηλεκτρικό ρεύμα

Λάμπες πετρελαίου, λάμπες λαδιού, κεριά, τζάκια και λάμπες υγραερίου ήταν μερικές από τις μεθόδους που κάποιος μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να δει στο σκοτάδι.

Εάν έτρωγες, διάβαζες ή ήθελες να κάνεις οτιδήποτε μετά τη δύση του ηλίου εκτός από το να κοιμάσαι, θα έπρεπε να έχεις προνοήσει να έχεις μαζί σου μια τεχνητή πηγή φωτισμού.

Η αποθήκευση τροφίμων πριν το ηλεκτρικό ρεύμα

Πριν τις καταψύξεις, που φυσικά χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα, οι άνθρωποι είχαν άλλους τρόπους να διατηρούν το φαγητό τους για να μην χαλάει.

To δωμάτιο του σπιτιού το οποίο έβλεπε λιγότερο ο ήλιος και ήταν πιο ψυχρό, ήταν αυτό το οποίο θα φιλοξενούσε τα διάφορα κρέατα και τρόφιμα.

Επιπλέον, υπήρχαν και τα λεγόμενα ‘’κιβώτια κρέατος’’, στα οποία έμπαινε μέσα το κρέας για να προφυλάσσεται από τις μύγες και τα έντομα.

Κιβώτιο κρέατος

Για την παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων, οι άνθρωποι συνήθιζαν επίσης να τα αλατίζουν, να τα καπνίζουν ή να τα αποξηραίνουν.

Το μαγείρεμα πριν το ηλεκτρικό ρεύμα

Στις μέρες μας, ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού στον βραστήρα αρκεί για να βράσει το νερό μας σε 2 λεπτά. Χωρίς τη δύναμη του ηλεκτρισμού, το μαγείρεμα γινόταν πάνω από μία εστία φωτιάς.

Οι φωτιές με καύσιμη ύλη τα ξύλα και σόμπες αποτελούσαν τις μοναδικές πηγές θερμότητας για το μαγείρεμα του φαγητού.

Δεν υπήρχαν επίσης και οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά για το μαγείρεμα: χωρίς το μίξερ, το μπλέντερ και τις υπόλοιπες συσκευές, ολόκληρη η προετοιμασία του φαγητού γινόταν χειροκίνητα. Λόγω της έλλειψης αυτών, οι μαγειρικές συνταγές ήταν επίσης αρκετά διαφορετικές.

Η θέρμανση πριν το ηλεκτρικό ρεύμα

Η τεχνολογία που έχει κατά καιρούς η ανθρωπότητα στα χέρια της αλλάζει αλλά ο ίδιος ο καιρός όχι. Έτσι, ο χειμώνας ήταν το ίδιο κρύος με σήμερα, αλλά δεν υπήρχε το κλιματιστικό ή το αερόθερμο για να ζεστάνουν το χώρο.

Εκτός από να ντυθείς ακόμη πιο χοντρά ή να ανάψεις το τζάκι, δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για θέρμανση. Μια εστία φωτιάς, εκτός από μία εστία μαγειρέματος, χρησίμευε και ως πηγή θέρμανσης.

Το πλύσιμο των ρούχων πριν το ηλεκτρικό ρεύμα

Ο ηλεκτρισμός γλιτώνει καθημερινά χρόνο από τη ζωή μας. Από όλες τις δουλειές του σπιτιού, υπάρχει μία που χρειαζόταν τον περισσότερο χρόνο από όλες χωρίς ρεύμα. Αυτή φυσικά είναι το πλύσιμο των ρούχων.

Πριν από την εφεύρεση και τη χρήση του πλυντηρίου, οι άνθρωποι έπλεναν τα ρούχα και τα λευκά τους είδη στη σκάφη.

Εκτός από πολύ χρονοβόρα διαδικασία, ήταν και επίπονη για τα χέρια και τη μέση. Για να φύγει η βρώμα από ένα ρούχο, αυτό έπρεπε να τριφτεί επανειλημμένα στην τραχιά επιφάνεια της σκάφης μέχρι να καθαρίσει με τη βοήθεια του νερού.

Αργότερα, τον 18ο αιώνα, διαδόθηκε η χρήση των χειροκίνητων πλυντηρίων. Παρόλο που ο μηχανισμός ήταν επίσης χειροκίνητος, ήταν πολύ πιο αποδοτικά και πιο ξεκούραστα σε σχέση με μία σκάφη.

Ο συμπιεσμένος αέρας βοηθούσε στον καθαρισμό των ρούχων και των υφασμάτων. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έφτανε την ευκολία την πρακτικότητα των σημερινών πλυντηρίων, για τα οποία θα πρέπει να είμαστε πραγματικά ευγνώμονες.

Χειροκίνητο πλυντήριο