Περιβαλλοντικά Προβλήματα στην Ελλάδα & Τρόποι Αντιμετώπισης

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Τοξικά απόβλητα στη θάλασσα. Περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα.

Το περιβάλλον, η φύση, το πράσινο είναι το σπίτι μας. Είναι η πηγή οξυγόνου μας και το καταφύγιό μας. Παρ’όλα αυτά η ανθρώπινη δράσης διαλύει και καταστρέφει το καταφύγιό μας, δημιουργώντας σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Πως δημιουργούνται τα Περιβαλλοντικά Προβλήματα;

Στο φυσικό περιβάλλον συγκαταλέγονται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, τα έμβια αλλά και τα άβια όντα που βρίσκονται πάνω στην γη. Τα οικοσυστήματα, οι οικολογικές μονάδες αλλά και οι φυσικοί πόροι, για παράδειγμα ο αέρας και το νερό κατατάσσονται μέσα στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον.

Η επιρροή του ανθρώπου στο περιβάλλον δεν είχε πάντα θετικό αντίκτυπο. Ο άνθρωπος είναι απλά ένα μέρος της φύσης. Ωστόσο, από την βιομηχανική επανάσταση και ύστερα υπάρχει έντονη ανθρώπινη παρέμβαση λόγω της οικονομικης και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Η συνεχής και μεγάλη παρέμβασή του λοιπόν στην φύση έφτασαν στο σημείο να προκαλούν διάφορα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Η αύξηση των ρύπων, η μόλυνση των θαλασσών, τα τοξικά απόβλητα είναι μόνο μερικά προβλήματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ολόκληρη η ανθρωπότητα σε καθημερινή βάση. Παρατηρείται δε ένας κύκλος προβλημάτων, αφού μεγάλο μέρος του συνολικού πληθυσμού της γης εθελοτυφλεί μπροστά στον κίνδυνο των προβλημάτων αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα με την πάροδο των χρόνων έχουν εντοπιστεί διαφόρων ειδών περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία δυσχεραίνουν την καθημερινότητα και θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την δημόσια υγεία ολόκληρης της χώρας. Ποια είναι όμως τα πιο βασικά και απειλητικά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον και τη φύση;

Περιβαλλοντικά Προβλήματα στην Ελλάδα

Η Μόλυνση των Υδάτων

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, ο θαλάσσιος χώρος, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην οικονομία και τον τουρισμό. Δυστυχώς, όμως η μόλυνση των θαλασσίων υδάτων είναι ένα από τα πρωταρχικά προβλήματα στο περιβάλλον λόγω των υπερβολικών γεωτρήσεων των νερών για γεωργικές καλλιέργειες.

Εκτός από τις θαλάσσιες γεωτρήσεις έχει παρατηρηθεί πως το θαλάσσιο περιβάλλον απειλείται από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και τα οργανικά απόβλητα γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Ενώ η χώρα έχει 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και παραλίες που προσελκύουν μεγάλο πλήθος τουριστών από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, το 30% της ακτογραμμής έχει καταπατηθεί.

Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να παραληφθεί πως καταγράφονται κάθε χρόνο πολύ υψηλά ποσοστά υπεραλίευσης και μείωσης της ποικιλίας των ψαριών, κάτι που θέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τον θαλάσσιο πλούτο.

Οικολογικά Προβλήματα και Τοξικά Απόβλητα

Είναι θλιβερό πως η Ελλάδα τερματίζει στις τελευταίες θέσεις της λίστας ως προς την διαχείριση των αποβλήτων και των απορριμμάτων. Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης στο θέμα της ανακύκλωσης και της χρήσης σύγχρονων μέσων για την αποβολή των απορριμμάτων. Δεν είναι τυχαίο πως μεγάλο ποσοστό που οφείλεται στις πυρκαγιές που προκαλούνται κάθε καλοκαίρι στην χώρα μας αποτελεί η αμέλεια των πολιτών για τα απορρίμματα.

Εκτός των πυρκαγιών, ποιος έχει περπατήσει σε πολυσύχναστη παραλία χωρίς να εντοπίσει γόπες και πλαστικά θαμμένα μεσα στην άμμο; Η Ελλάδα παράγει κάθε χρόνο 20 εκατομμύρια τόνους αστικών απορριμμάτων και ανακυκλώνει μόλις το 17% ενώ κομποστοποιεί μόνο 2% του ποσοστού αυτού.

Ενέργεια

Η Ελλάδα αν και έχει στρέψει την προσοχή της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς το παρόν στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ενέργειας στο λιγνίτη, όπου αποτελεί το χειρότερο περιβαλλοντικά καύσιμο, αλλά παραμένει το πιο οικονομικό.

Ατμοσφαιρική Ρύπανση

Το διαβόητο “νέφος” πάνω από τις πόλεις της Αττικής έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες, ιδιαιτέρως παλαιότερα όπου γινόταν αρκετά μεγάλη χρήση κακής ποιότητας καυσίμων και οι εκπομπές ρύπων ήταν αρκετά μεγάλες, πραγμα το οποίο συντελούσε στην δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου και στην διεύρυνση της τρύπας του όζοντος.

Οι πυρκαγιές παγκοσμίως δημιουργούν τεράστια ατμοσφαιρικά, υγειονομικά και οικολογικά προβλήματα. Το δάσος αποτελεί το “εργοστάσιο οξυγόνου” του πλανήτη και η καταστροφή του σε συνδυασμό με τους καπνούς που μολύνουν την ατμόσφαιρα έχουν αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Ειδικά στην Ελλάδα, η επικινδυνότητα από τις πυρκαγιές είναι αυξημένη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων που δυσχεραίνουν την κατάσβεση των πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές στη χώρα μας καταστρέφουν πολλά στρέμματα δάσους και πρασίνου κάθε χρόνο.

Αντιμετώπιση Περιβαλλοντικών Προβλημάτων

Μπορεί η Ελλάδα να καλείται να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα που απειλούν το φυσικό περιβάλλον και το έργο για την προστασία του να είναι αρκετά δύσκολο και να χρειάζεται υπομονή, ωστόσο υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα αρκεί να υπάρχει θέληση και αγάπη για την φύση. Πιο συγκεκριμένα:

Παιδεία και Μόρφωση

Όλα ξεκινούν από την παιδεία και την επιμόρφωση από μικρή ηλικία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας χωρίς καμία εξαίρεση.

Αναδάσωση

Οι διοργανώσεις προγραμμάτων αναδάσωσης, ανακύκλωσης, δενδροφύτευσης, καθαρισμού παραλιών μπορούν να συμβάλλουν στην σωτηρία του πλανήτη και στην ανάπτυξη μιας σχέσης αγάπης με το φυσικό μας περιβάλλον.

Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας

Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως η αιολική (βλέπε σχετικό άρθρο) και η ηλιακή ενέργεια, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έναντι των ορυκτών καυσίμων, μειώνει την προσθήκη στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών για το περιβάλλον αερίων. Ακόμα, με τη χρήση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας μειώνεται η θερμική ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υδάτινων πόρων που προκαλεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας.

Πραγματοποίηση Βιολογικών Καθαρισμών

Είναι αδήριτη ανάγκη να πραγματοποιείται βιολογικός καθαρισμός αποβλήτων και να ακολουθούνται πιστά τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον χειρισμό των αστικών αποβλήτων.

Εμείς στην Volton, σεβόμαστε το περιβάλλον και σας προσφέρουμε λύσεις για την παροχή ενέργειας που βοηθούν στην καταπολέμηση των προβλημάτων του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο  newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές της Volton!

blog_fire_volton_slider

Ειδικά Μέτρα Ελάφρυνσης Για Τους Πληγέντες Των Καταστροφικών Πυρκαγιών

Untitled-1

Τι Είναι το Bitcoin και Πόση Ενέργεια Καταναλώνει η Εξόρυξη του;

Ενέργεια από βιομάζα. Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

Παραγωγή Ενέργειας από Βιομάζα

Αιολική Ενέργεια Πλεονεκτήματα Volton.

Αιολική Ενέργεια: Τα Πλεονεκτήματα της Αιολικής Ενέργειας

logo volton social

Η οικογένεια των προγραμμάτων “Unique” συμπληρώνεται με 6 νέα επαγγελματικά προγράμματα

volton

Όμιλος Volton: Διερευνά τη δραστηριοποίησή του στις τηλεπικοινωνίες.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Καθημερινές: 9 πμ – 9 μμ
Σάββατο: 9 πμ – 6 μμ