Αιολική Ενέργεια: Τα Πλεονεκτήματα της Αιολικής Ενέργειας

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Αιολική Ενέργεια Πλεονεκτήματα Volton.

Τι Είναι η Αιολική Ενέργεια και Πως Παράγεται;

Η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του “ανέμου” ονομάζεται αιολική. Η αιολική ενέργεια, δικαίως χαρακτηρίζεται ως “ήπια” μορφή ενέργειας. Οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον είναι αρκετά μικρότερες σε σχέση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και τα καύσιμα.

Η ονομασία της προέρχεται από την ελληνική μυθολογία όπου Αίολος, ονομαζόταν ο θεός του ανέμου. Η παλαιότερη μορφή της συναντάται στα ιστία (πανιά) των πρώτων ιστιοφόρων πλοίων.

Αποτελεί μία βιώσιμη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να προσφέρει σπουδαία οικονομικά οφέλη στην εκάστοτε περιοχή.

Πως αναπτύσσεται η Αιολική Ενέργεια;

Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας είναι διαρκής, αφού ο άνεμος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και πάντα θα υπάρχει.

Τρία γεγονότα προκαλούν την δημιουργία του ανέμου, η θέρμανση της ατμόσφαιρας από τον ήλιο, η περιστροφή της γης και η ανομοιογένεια της επιφάνειάς της. 

Ο άνεμος, λοιπόν για να μπορέσει να μετατραπεί σε μορφή ενέργειας χρειάζεται τις ανεμογεννήτριες. Με αυτές μπορεί να μετατραπεί η κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρισμό.

Οι ανεμογεννήτριες συχνά τοποθετούνται σε περιοχές με ψηλό υψόμετρο όπως λόφους, για να μπορούν να δέχονται ισχυρούς ανέμους. Τοποθετούνται επίσης σε πεδιάδες και στη θάλασσα, δηλαδή με τους πυλώνες τους εγκατεστημένους στον πυθμένα της θάλασσας. Πολλές ανεμογεννήτριες τοποθετούνται η μια δίπλα στην άλλη σχηματίζοντας ένα αιολικό πάρκο.

Με τις ανεμογεννήτριες η κινητική ενέργεια του ανέμου μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια του άξονα των πτερυγίων και έπειτα σε ηλεκτρική ενέργεια στη γεννήτρια. Πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν, για την καλύτερη λειτουργία των ανεμογεννητριών και την μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας έχει η επιλογή του χώρου εγκατάστασής τους. 

Η ελκυστική αυτή λύση στην ηλεκτροπαραγωγή παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα Αιολικής Ενέργειας

Εκμετάλλευση του Ανέμου

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ζωή δεν δύναται να υπάρξει χωρίς τον άνεμο που στην συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί το “καύσιμο” που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Ο άνεμος υπάρχει σε αφθονία και παρέχεται δωρεάν, όπως είναι προφανές.

Φιλική προς το Περιβάλλον

Συγκεκριμένα, η αιολική ενέργεια δεν εκπέμπει τοξικές ή μολυσματικές ουσίες στον αέρα οι οποίες μπορεί να είναι καταστροφικές τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους ανθρώπους. Οι τοξικές ουσίες μπορούν να οξύνουν τα οικοσυστήματα της γης και των υδάτων και να διαβρώΣε σχέση με τις άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής, η αιολική ενέργεια είναι αρκετά πιο φιλική προς το περιβάλλον και περιορίζει αποτελεσματικά την έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως η χρήση μιας ανεμογεννητριας 600kw, υπό κανονικές συνθήκες αποτρέπει την απελευθέρωση 1200 τόνων CO2 (διοξείδιο του άνθρακα), που θα αποβάλλονταν στο περιβάλλον αν είχε γίνει χρήση κάποιας άλλης πηγής ηλεκτρικής ενέργειας όπως για παράδειγμα ο άνθρακας.

σουν τα κτίρια. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι από την άλλη, είναι αποδεδειγμένο ότι προκαλούν  καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και αναπνευστικές ασθένειες όπως το άσθμα.

Επιπρόσθετα, η αιολική ενέργεια δεν παράγει απόβλητα και δεν  μολύνει το νερό. Σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα και τους πυρηνικούς σταθμούς, η αιολική ενέργεια καταναλώνει ελάχιστο νερό. Ως αποτέλεσμα, συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση των υδατικών πόρων του πλανήτη μας.


Προσφέρει Οικονομικά Οφέλη

Έχει παρατηρηθεί πως στις περιοχές που έχουν γίνει εγκαταστάσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσιάζονται πολλά οικονομικά οφέλη καθώς είναι αρκετά πιο οικονομική και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Η παραγωγή αιολικής ενέργειας αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία, και όλο περισσότερες δουλειές δημιουργούνται για τον σχεδιασμό, την παραγωγή, την εγκατάσταση και τη συντήρηση των ανεμογεννητριών.

Επίσης, να σημειωθεί ότι οι ανεμογεννήτριες απαιτούν συνήθως χαμηλά κόστη συντήρησης παρά την υψηλή τους τεχνολογική και κατασκευαστική ποιότητα. Τα χαμηλά λειτουργικά κόστη της αιολικής ενέργειας σημαίνουν την όλο και χαμηλότερη τιμή της για τους καταναλωτές.

 

Ευκολία στην Εγκατάσταση

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία στην εγκατάστασή της, ο εξοπλισμός είναι απλός και το κόστος συντήρησης αρκετά μειωμένος σε σχέση με την συντήρηση εγκαταστάσεων άλλων πηγών ενέργειας.

Μειωμένη Ηχορύπανση

Οι εκσυγχρονισμένες ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν ηχορύπανση αφού είναι σχεδόν αθόρυβες. Το επίπεδο της έντασης του ήχου σε απόσταση 40 μέτρων από μια ανεμογεννήτρια είναι 50 – 60 db(A).

Συμπέρασματα

Η αιολική ενέργεια εμφανίζει πολλά θετικά στοιχεία και επιδρά θετικά στο περιβάλλον, συμβάλλει στην βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης στον πλανήτη και προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για ένα βιώσιμο και πράσινο μέλλον. Ακόμα, είναι μια πολύ αποδοτική οικονομικά επένδυση, που παρά το μεγάλο κόστος εγκατάστασής της, έχει πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης και πολλαπλά οικονομικά οφέλη.

Εμείς στην Volton στοχεύουμε στην αειφόρο ανάπτυξη και βιωσιμότητα, καθώς είμαστε εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης (ΕΠ) του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) και μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες που επιθυμούν απόδειξη της προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει παραχθεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έχοντας έτσι πάντα στραμμένο το ενδιαφέρον για “πράσινη ενέργεια”.

 

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο  newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές της Volton!

blog_fire_volton_slider

Ειδικά Μέτρα Ελάφρυνσης Για Τους Πληγέντες Των Καταστροφικών Πυρκαγιών

Untitled-1

Τι Είναι το Bitcoin και Πόση Ενέργεια Καταναλώνει η Εξόρυξη του;

Ενέργεια από βιομάζα. Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

Παραγωγή Ενέργειας από Βιομάζα

Αιολική Ενέργεια Πλεονεκτήματα Volton.

Αιολική Ενέργεια: Τα Πλεονεκτήματα της Αιολικής Ενέργειας

logo volton social

Η οικογένεια των προγραμμάτων “Unique” συμπληρώνεται με 6 νέα επαγγελματικά προγράμματα

volton

Όμιλος Volton: Διερευνά τη δραστηριοποίησή του στις τηλεπικοινωνίες.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Καθημερινές: 9 πμ – 9 μμ
Σάββατο: 9 πμ – 6 μμ