Τα «έξυπνα» σπίτια είναι θαύματα του 21ου αιώνα. Για έναν άνθρωπο που ζούσε το ‘90, ο έλεγχος που παρέχει ένα τέτοιο σπίτι θα του ήταν ασύλληπτο. Σήμερα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων.

Ένα «έξυπνο» σπίτι δεν σου παρέχει μόνο άνεση και έλεγχο σε λειτουργικά πλαίσια όμως. Μπορεί να σου δώσει και τον έλεγχο ως προς την κατανάλωση και εξοικονόμηση ρεύματος και θερμότητας. Για όσους έχουν ως προτεραιότητα το οικονομικό ρεύμα στο σπίτι, η επένδυση σε ένα «έξυπνο» σπίτι είναι η κίνηση που θα σας λύσει τα χέρια. 

Γιατί «Έξυπνο» Σπίτι

Αυτό που εντυπωσιάζει παραπάνω από τις μειωμένες καταναλώσεις ενός «έξυπνου» σπιτιού, είναι ο τρόπος που το επιτυγχάνει. Δεν προσπαθεί να περιορίζει την κατανάλωση ρεύματος, ούτε προσπαθεί να ενσωματώσει τον ιδιοκτήτη σε ένα τρόπο ζωής που θα είναι ο ίδιος υπαίτιος του μειωμένου κόστους στον μηνιαίο λογαριασμό του.

Αντιθέτως, “μελετάει” τον τρόπο ζωής του κατόχου του και προσπαθεί να μην σπαταλήσει ενέργεια σε δραστηριότητες που δεν χρειάζεται. Αξιοσημείωτο είναι πως τα σπίτια αυτά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να αποθηκεύουν ενέργεια και να την καταναλώνουν μόνο σε ανάγκη και όχι σε περιττές ενέργειες. Αν λάβουμε όλα τα παραπάνω υπόψιν, τότε δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσει που ένα «έξυπνο» σπίτι μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια χωρίς ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας.

Τρόποι Εξοικονόμησης Ενέργειας

Ένας απ’ τους τρόπους που ένα «έξυπνο» σπίτι εξοικονομεί ενέργεια, είναι μέσω της παρακολούθησης της θερμότητας. Οι παλιοί θερμοστάτες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν με ακρίβεια την κατανάλωση των σωμάτων του σπιτιού. 

Ένα «έξυπνο» σπίτι χρησιμοποιεί πολλαπλούς αισθητήρες για να μετρήσουν την ακριβή θερμοκρασία ενός δωματίου. Έτσι μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα κάθε φορά που θα χρειαστεί να το ζεστάνει. Συνδυάστε το σύστημα αυτό με μοντέρνα συστήματα θέρμανσης και αυτόματα έχετε ένα ζεστό σπίτι με το χαμηλότερο δυνατό κόστος ρεύματος.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένα «έξυπνο» σπίτι μετράει τον χρόνο που περνάτε καθημερινά σε κάθε δωμάτιο, όπως και την ώρα που βρίσκεστε συνήθως σε αυτό. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να προσαρμόσει το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού με βάση τον χρόνο που περνάτε σε κάθε δωμάτιο και την ώρα της ημέρας ώστε να μην σπαταλήσει παραπάνω ενέργεια απ’ ότι χρειάζονται.

Παρακολούθηση Θέρμανσης

Το σύστημα του σπιτιού θα παρακολουθεί σε ποιο δωμάτιο βρίσκεστε και θα φροντίσει να έχετε την επιθυμητή θερμοκρασία όλες τις ώρες που περνάτε σε αυτό. Όσο βρίσκεστε εκτός σπιτιού δεν θα έχετε καταναλώσεις ενέργειας για να διατηρηθεί ζεστό ένα δωμάτιο ή ολόκληρο το σπίτι. Ούτε θα χρειάζεται να περιμένετε για να θερμανθεί. Ένα «έξυπνο» σπίτι μπορεί και χειροκίνητα αλλά και αυτόματα να αξιοποιεί τα σώματα προς όφελος δικό σας και της τσέπης σας.

Αν θέλετε το ένα βήμα παραπάνω, μπορείτε να εγκαταστήσετε και ηλιακούς συλλέκτες. Με την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στην οροφή, συνδεδεμένα με το σύστημα του σπιτιού σας, εξασφαλίζετε οικονομική κατανάλωση ενέργειας για όλο το χρόνο. Πράγμα που είναι το καλύτερο  δυνατό αποτέλεσμα και για τα χρήματα σας αλλά και για το περιβάλλον.

Μετρήστε Την Κατανάλωση Συσκευών

Ένας απ’ τους κύριους τρόπους που ένα «έξυπνο» σπίτι καταναλώνει λιγότερη ενέργεια είναι μέσω της ακριβής μέτρησης κατανάλωσης ρεύματος. Δεν είναι κρυφό ότι ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει την ακριβή κατανάλωση μιας συσκευής. Σε ένα «έξυπνο» σπίτι, η μέτρηση δεν ήταν ποτέ ευκολότερη.

Ένα «έξυπνο» σπίτι μετράει κάθε μέρα την κατανάλωση ρεύματος από κάθε συσκευή ξεχωριστά. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο σας ενημερώνουν για την κατανάλωση ενέργειας ημερησίως, αλλά θα σας προτείνουν και τρόπους για να μειώσετε την κατανάλωση σας. Ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αμαξιών μπορούν να γνωρίζουν ακριβώς την κατανάλωση του αμαξιού τους μέσω του συστήματος, όχι μόνο του σπιτιού τους.

Ενέργειες Για Βέλτιστο Αποτέλεσμα

Αν δεν έχετε εγκαταστήσει ένα σύστημα «έξυπνου» σπιτιού ακόμα, τότε ο πιο εύκολος τρόπος να ξεκινήσετε είναι αντικαθιστώντας υπάρχουσες πρίζες με «έξυπνες». Οι καινούργιες πρίζες παρέχουν την ελευθερία που είναι αναγκαία σε κάθε χρήστη. Μπορείτε να μετράτε την κατανάλωση κάθε συσκευής, να ορίζετε συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας για βέλτιστη εξοικονόμηση, αυτόματη απενεργοποίηση από το κινητό σας, ακόμα και να αποτρέπετε την κατανάλωση ρεύματος από την συσκευή όταν εκείνη βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

Οι λάμπες LED είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια απ’ ότι ένας απλός λαμπτήρας. Αν συνδέσετε τις λάμπες LED με ηλιακές γεννήτριες, θα παρατηρήσετε ότι είναι μια απαραίτητη κίνηση για όσους ψάχνουν τρόπους κατανάλωσης ενέργειας φιλικούς προς το περιβάλλον.

Οι παραπάνω ενέργειες είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι σας και κατ’ επέκταση, τις μηνιαίες σας δαπάνες στο ρεύμα. Ένα «έξυπνο» σπίτι προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες για να βελτιώσετε την χρήση συσκευών, δίνοντας ταυτόχρονα απόλυτο έλεγχο του σπιτιού στον ιδιοκτήτη.