Ηλιακός θερμοσίφωνας - Οφέλη κι εξοικονόμηση ρεύματος

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι εύλογα η πιο δημοφιλής εγκατάσταση ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα μας. Με σύμμαχο την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε όλη την Ευρώπη, οι Έλληνες επιλέγουν έναν αποδοτικό, οικονομικό και οικολογικό τρόπο για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες σε ζεστό νερό. Μάλιστα στην ευρωπαϊκή κατάταξη που δείχνει τα τετραγωνικά μέτρα που καλύπτουν οι ηλιακοί συλλέκτες ανά κάτοικο, η Ελλάδα έρχεται στην τρίτη θέση με εγκατεστημένους 1.300.000 ηλιακούς θερμοσίφωνες. Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, υπάρχουν στην Ελλάδα 2,8 GWth εγκατεστημένης ισχύος με τα περισσότερα συστήματα να είναι ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι οποίοι αποτρέπουν την εκπομπή 2 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Τις περασμένες δεκαετίες, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είχαν σημαντικά υψηλότερο κόστος αγοράς, ενώ ο χρόνος απόσβεσης υπολογιζόταν γύρω στα 10 χρόνια. Η τιμή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα έχει μειωθεί περίπου κατά 50% τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η αγορά του να συμφέρει τους σύγχρονους Έλληνες καταναλωτές.

Ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία που επικρατεί ακόμη και τις ημέρες του χειμώνα, ο ήλιος είναι γενναιόδωρος στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Η ηλιοφάνεια διαρκεί αρκετά κι έτσι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τελευταίας γενιάς μπορούν να θερμάνουν επαρκείς ποσότητες νερού, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες ενός νοικοκυριού (αρκούν περίπου 4 ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα). Η απόσβεση του κόστους απόκτησης και εγκατάστασης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 3,5 χρόνια για την μέση κατανάλωση μίας τετραμελούς οικογένειας, ενώ ταυτόχρονα η διάρκεια ζωής αυτού αγγίζει κατά προσέγγιση τα 15 χρόνια. Ένας αξιόπιστος ηλιακός θερμοσίφωνας που συντηρείται συστηματικά ακολουθώντας τις συστάσεις του κατασκευαστή, μπορεί να παραμείνει πλήρως λειτουργικός ακόμη και 25 ή 30 χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, είναι ευρέως γνωστό ότι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι μία από τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού μας. Αποτελεί, μάλιστα την τρίτη σημαντικότερη δαπάνη στους λογαριασμούς ρεύματος, μετά την ηλεκτρική κουζίνα, το ψυγείο και το πλυντήριο, ενώ υπολογίζεται πως κάθε νοικοκυριό καταναλώνει γύρω στο 10 έως 15% της ημερήσιας ενέργειας για την θέρμανση νερού.

Μπορούμε να συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα του ηλιακού θερμοσίφωνα στα εξής:

  • Δραστική μείωση του κόστους θέρμανσης νερού μέχρι και 80%
  • Εξοικονόμηση ενέργειας
  • Ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού, του εξοχικού ή του χώρου εργασίας μας – αύξηση της αξίας του ακινήτου.
  • Ταχεία απόσβεση κόστους απόκτησης και εγκατάστασης (Μικρότεροι λογαριασμοί ρεύματος, Χαμηλό κόστος συντήρησης & Μεγάλη διάρκεια ζωής του ηλιακού θερμοσίφωνα)

Εκτός, λοιπόν, από την οικονομική διάσταση της λειτουργίας του ηλιακού θερμοσίφωνα, που μας παρέχει άμεσα και εύκολα ζεστό νερό υπάρχει και η «πράσινη», η οικολογική διάσταση με την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα πάλι με την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, κάθε χρόνο πάνω από 4 δισ. κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου 240.000 τόνοι πετρελαίου σπαταλούνται μόνο και μόνο για να ζεστάνουμε νερό στα κτίρια μας, κάτι που μπορεί να γίνει ανέξοδα με χρήση ηλιακής ενέργειας που τόσο γενναιόδωρα προσφέρει ο τόπος μας.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις επιλέγουν εδώ και δεκαετίες την χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα, αυτόν τον αποδοτικό, οικονομικό και οικολογικό τρόπο θέρμανσης νερού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμη και τα χρόνια που η οικονομική κρίση είχε καθηλώσει τον κλάδο της οικοδομής, η αγορά ηλιακών θερμοσίφωνων παρουσίαζε άνοδο γύρω στο 4%. Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν ποιοτικά προϊόντα και εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της ΕΕ, έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.


Smart Home - Το μέλλον της εξοικονόμησης ενέργειας

 

Τo smart home ή “έξυπνο σπίτι” βγαλμένο από ταινίες επιστημονικής φαντασίας των περασμένων δεκαετιών, δεν είναι το ίδιο φουτουριστικό και ασύλληπτο στις μέρες μας. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των αυτοματισμών, καθώς επίσης και αυτής των έξυπνων κινητών (smartphones), μαζί με την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στο ίντερνετ, έκαναν τα έξυπνα σπίτια το θαύμα της εποχής μας. Χάρη σε αυτά μπορούμε να ενεργοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές, να ελέγχουμε την κατανάλωση ενέργειας και να ρυθμίζουμε την θερμοκρασία ή τον φωτισμό του σπιτιού, ακόμη κι όταν απουσιάζουμε από αυτό.  

Ένα έξυπνο σπίτι μας δίνει τον έλεγχο! Μας παρέχει αλληλεπίδραση, ασφάλεια και άνεση, είτε βρισκόμαστε μέσα σε αυτό, είτε όχι. Κάτι τέτοιο φάνταζε τουλάχιστον ουτοπικό τριάντα χρόνια πριν. Πέρα όμως από τον ευκολότερο, απομακρυσμένο, έως ανέπαφο χειρισμό των συσκευών και των λειτουργιών ενός σπιτιού μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, το έξυπνο σπίτι είναι το αδιαφιλονίκητο ατού μας στην εξοικονόμηση ενέργειας. 

Η οικονομία στο σπίτι και σε όσα χρειαζόμαστε καθημερινά μέσα σε αυτό, είτε αποτελούν υλικά, είτε ενεργειακά αγαθά, έχει γίνει ζήτημα καθοριστικής σημασίας στη ζωή μας. Προσπαθούμε καθημερινά να μειώσουμε το κόστος κλιματισμού ή θέρμανσης σπιτιού, να χρησιμοποιούμε συσκευές λιγότερο ενεργοβόρες και να ελαφρύνουμε τα βάρη του οικογενειακού προϋπολογισμού, συμβάλλοντας σε έναν κατά το δυνατόν πιο οικολογικό τρόπο ζωής.

Το έξυπνο σπίτι έρχεται λοιπόν να ικανοποιήσει την ατομική, αλλά και τη συλλογική μας ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων, να μας προσφέρει συνθήκες άνεσης και ασφάλειας και να ανοίξει το δρόμο για το μέλλον. Και εάν το κόστος απόκτησης και εγκατάστασης εξοπλισμού για ένα smart home ήταν μέχρι πρότινος απαγορευτικό, η αλματώδης εξέλιξη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην επιστήμη της πληροφορικής, των ψηφιακών συστημάτων και των τηλεπικοινωνιών, έφερε αυτό το ουτοπικό όνειρο ακόμη πιο κοντά στους κατοίκους αυτού του πλανήτη. Η πλάστιγγα ανάμεσα στο οικονομικό κόστος και στα οφέλη που μπορεί να απολαύσει ο σύγχρονος άνθρωπος δείχνει να γέρνει πλέον προς την άλλη πλευρά. 

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας, οι αγχωτικές συνθήκες στον χώρο εργασίας ή στο περιβάλλον της πόλης, ο όλο και λιγότερος ελεύθερος χρόνος, οι αυξημένες υποχρεώσεις και η παντού εμφανής επιδείνωση της κατάστασης του πλανήτη, μεταμορφώνουν αυτό που μέχρι χθες φαινόταν υπερβολή και πολυτέλεια, σε διέξοδο, σε ποιοτική πρόταση και λύση. 

Το smart home μελετά τον τρόπο ζωής μας και τις καθημερινές μας ανάγκες. Προσαρμόζεται αυτό σε εμάς και παρέχει όσα χρειαζόμαστε. Ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα. Τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης, τα ηλιακά πάνελ, ο φωτισμός με λαμπτήρες LED, οι “έξυπνες” πρίζες που μετράνε την κατανάλωση της εκάστοτε ηλεκτρικής συσκευής, ή ελέγχουν την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση αυτής μέσω του κινητού μας τηλεφώνου, είναι μερικά μόνο από τα πρωτοποριακά όπλα του. Χρησιμοποιεί πολλαπλούς αισθητήρες για να μετράει την ακριβή θερμοκρασία του χώρου και λειτουργεί αυτόνομα, όποτε χρειαστεί, για να τον ζεστάνει. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αποθηκεύει ενέργεια και να την καταναλώνει μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.

Με όλους, λοιπόν, τους παραπάνω τρόπους, με το έξυπνο σπίτι επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας υπέρ του πλανήτη μας, το φθηνότερο ρεύμα και η εξοικονόμηση χρημάτων υπέρ του οικονομικού μας προγραμματισμού και η ενεργειακή αναβάθμιση υπέρ ενός ποιοτικού και πιο ανθρώπινου καθημερινού τρόπου ζωής και δράσης! 


ΡΑΕ - Ενημέρωση για την τροποποίηση των μοναδιαίων χρεώσεων νυχτερινού τιμολογίου του ανταλλάγματος για την παροχή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)

Όπως είναι γνωστό, με το ΦΕΚ Α’ (193/03.12.2019) επήλθαν τιμολογιακές αλλαγές στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στα Νυχτερινά Τιμολόγια.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 ισχύει: «Οι μοναδιαίες χρεώσεις (σε ευρώ/MWh) του ανταλλάγματος για την παροχή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που αφορούν την 2η και 3η κλίμακα της κατηγορίας Καταναλωτών «Οικιακής Χρήσης ΧΤ (Καταναλώσεις Νύχτας)» του πίνακα της παραγράφου 1α του άρθρου 36 του ν. 4067/2012 (Α’79) ώς ισχύει τροποποιούνται ως εξής:

1601-2000 kWh/τετραμηνία 15,00
2001-ΑΝΨ kWh/τετραμηνία 30,00

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι προβλέψεις της παραγράφου 1α του άρθρου 36 του ν. 4067/2012,ως ισχύει»


Πως Να Διατηρήσεις Την Ενέργεια Σου Μένοντας Στο Σπίτι

Γιατροί και επιστήμονες συμβουλεύουν τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι όσο μπορούν για να μείνουν ασφαλείς από την πανδημία του κορονοϊού και να επιβραδύνουν την εξάπλωσή του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η διαμονή στο σπίτι για οποιαδήποτε παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να φαίνεται στενάχωρη και λίγο τρομακτική, ειδικά αν έχετε ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου βγαίνετε συχνά από το σπίτι ή ένας ηλικιωμένος που μπορεί να ανησυχεί για  το συναίσθημα της απομόνωσης.

Μένουμε στο σπίτι σημαίνει μεγάλες αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένου  του πώς και πότε ασκούμαστε ή τι και πότε τρώμε. Αν και το τοπικό σας γυμναστήριο μπορεί να είναι εκτός συζήτησης, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε όχι μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό σας υγιές, ακόμα και αν δεν τρελαίνεστε για γυμναστική.

Φροντίστε Για Μία Ενεργή Καθημερινότητα

Παρόλο που δεν μπορείτε να τηρήσετε τη συνηθισμένη σας ρουτίνα — ξέρετε, να βγαίνετε από το σπίτι, να πάτε για ψώνια, να συναντήσετε φίλους για καφέ και να κάνετε τις προγραμματισμένες σωματικές σας δραστηριότητες, μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα ρουτίνα στο σπίτι που περιλαμβάνει εναλλακτικούς τρόπους για να συνεχίσετε να είστε ενεργοί. Όσο δελεαστικό και αν ακούγεται να μείνετε στο κρεβάτι και να εργαστείτε με τις πιτζάμες σας, μακροπρόθεσμα θα έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη συνολική σας διάθεση.

Εκμεταλλευτείτε τις δουλειές που έχετε να κάνετε στο σπίτι.  Σκουπίστε ή σφουγγαρίστε γρήγορα ως ελαφριά άσκηση της καρδιά. Έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια στο σπίτι; Παίζοντας μαζί τους μπορείτε να κάψετε θερμίδες και να διατηρήσετε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα για τα παιδιά ή κατοικίδια σας. Η δουλειά στην αυλή και η κηπουρική είναι επίσης τρόποι για να κάψετε θερμίδες και να γυμνάσετε τους μύες στα χέρια, πόδια και πλάτη.

Χρησιμοποιήστε την ώρα παραμονής στο σπίτι για έργα που μπορεί να αναβάλατε λόγω φόρτου εργασίας. Ο καθαρισμός της αποθήκης ή σοφίτας είναι ένας άλλος τρόπος για να είστε παραγωγικοί και δραστήριοι ταυτόχρονα.

Να Τρώτε Υγιεινά

Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό. Επίσης, η αλλαγή της δίαιτας σας είναι ιδανική για να αναπληρώσετε την έλλειψη άσκησης.

Ξεκινήστε γεμίζοντας το μισό πιάτο σας σε κάθε γεύμα με φρούτα και λαχανικά, ακόμα και στο πρωινό. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι υψηλά στη βιταμίνη C, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεκινάτε μια διατροφή που είναι επιζήμια για την καθημερινή σας απόδοση και διάθεση. Ωστόσο, ορισμένες δίαιτες μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να έχετε περισσότερη ενέργεια, να χάσετε βάρος και να αισθανθείτε καλύτερα κάθε μέρα.

Πείτε “Ναι” Στον Διαλογισμό

Μία χρυσή συμβουλή είναι να κάνετε λίγες διατάσεις στο πάτωμα της κρεβατοκάμαράς σας όταν ξυπνάτε ή να αφήνετε στην άκρη μισή ώρα περίπου κάθε μέρα για να κάνετε μια καθοδηγητική ρουτίνα γιόγκα.

Το καθημερινό στρες μπορεί να σας αποτρέψει από παραγωγικές αποφάσεις και να σας αφήσει ευάλωτους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη μειώνουν τον αριθμό των λευκοκυττάρων στο σύστημά σας. Το χειρότερο είναι ότι όταν βιώνουμε στρες, έχουμε την τάση να κοιμόμαστε άσχημα, να μειώνουμε τις σωματικές μας δραστηριότητες και να φτάνουμε σε ανθυγιεινές τροφές —  ασκώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γιόγκα: από τον πιο δυναμικό, σχεδιασμένο για να σας κάνει να ιδρώσετε και να "γυμναστείτε", έως τη Vinyasa, για όσους χρειάζονται ένα τέντωμα αφού κάθονται όλη την ημέρα. Υπάρχουν εκατοντάδες δωρεάν μαθήματα διαθέσιμα για γιόγκα στο YouTube.

Εναλλακτικοί Τρόποι Διατήρησης Της Υγείας

Γυμναστείτε στις σκάλες σας. Κάθε βήμα είναι καλή γυμναστική στα πόδια σας.

Ανοίξτε το ραδιόφωνο ή βάλτε μουσική και χορέψτε στο σπίτι, μόνοι ή με τους συγκατοίκους σας.

Εάν δεν έχετε σκαλιά ή πολύ ανοιχτό χώρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχοινάκια ή να επιτόπιο τρέξιμο σε συνδυασμό με μικρά άλματα στις μύτες των ποδιών.

Χρησιμοποιήστε βαράκια όταν γυμνάζεστε. Ακολουθείστε μικρά προγράμματα καθημερινής άσκησης στο σπίτι. Υπάρχει πληθώρα επιλογών για κάθε διάρκεια στο YouTube.

Τα γνωστά σε όλους μας καθίσματα, γυμνάζουν ολοκληρωμένα όλους τους μύες των ποδιών (γλουτούς, τετρακέφαλους, μηριαίους, γάμπες) και μπορούν να γίνουν οπουδήποτε αρκεί να στέκεστε. Μπορείτε να επαναλάβετε καθίσματα (squats) όταν καθαρίζετε τα ντουλάπια ή παίζετε με τα παιδιά σας. Μην ξεχάσετε να λυγίσετε με τα γόνατά σας και να κρατήσετε την πλάτη σας ίσια.

Εάν είστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο, ελέγξτε για συνεδρίες άσκησης ζωντανής ροής ή προκλήσεις δραστηριότητας στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε.

Υπάρχουν πολύ απλοί τρόποι για να διατηρήσετε το σώμα αλλά και τον νου υγιή. Οι καιροί, αν και δύσκολοι, μας επιτρέπουν να αφιερώσουμε χρόνο και ενέργεια στις δραστηριότητες που αδυνατούσαμε τόσο καιρό λόγω του φόρτου εργασίας και των μετακινήσεων. Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο στο σπίτι, συνδυάζοντας δραστηριότητες της καθημερινότητας σε ασκήσεις προς όφελος του οργανισμού σας.


Συντήρηση Kλιματιστικού - Πως Eπηρεάζει Tην Aπόδοση Tου

Ένα κλιματιστικό χρειάζεται συντήρηση τακτικά ώστε να μπορεί να λειτουργεί αποδοτικά όλο τον χρόνο. Αν αμελήσετε την συντήρηση του τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα η χρήση ενέργειας από αυτό σταδιακά αυξάνεται.

Με αφορμή τις ζεστές μέρες που έρχονται, η Volton σας δίνει συμβουλές για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε το κλιματιστικό σας να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, χωρίς περιττές καταναλώσεις ρεύματος.

Φίλτρα Κλιματιστικού

Το πιο σημαντικό κομμάτι στην συντήρηση του κλιματιστικού σας που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του, είναι η συντήρηση των φίλτρων του. Μπουκωμένα, βρώμικα φίλτρα εμποδίζουν τα ρεύματα του αέρα, που κατά συνέπεια μειώνουν την αποδοτικότητα ολόκληρου του συστήματος. 

Ένα καθαρό φίλτρο εμποδίζει το σπείρωμα του εξατμιστήρα να λερωθεί γρήγορα. Ωστόσο, με τον καιρό, το πηνίο θα εξακολουθεί να συλλέγει σκόνη. Για να αποφύγετε το πρόβλημα αυτό, φροντίστε στην ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού σας.

Τα πηνία των εξωτερικών συμπυκνωτών μπορούν επίσης να βρωμίσουν εύκολα αν το εξωτερικό περιβάλλον είναι σκονισμένο ή αν υπάρχουν φύλλα κοντά. Μπορείτε εύκολα να ελέγξετε το πηνίο του συμπυκνωτή και να παρατηρήσετε αν έχει μαζευτεί χώμα.

Καθαρισμός Εξατμιστή

Πρόκειται για το «κυρίως» εξάρτημα της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού, του οποίου ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με ειδικό αντιβακτηριδιακό/αντιμουχλικό καθαριστικό, το οποίο θα τοποθετήσετε σε καθαριστική «τρόμπα». Μπορείτε να την βρείτε σε μεγάλα supermarket ή σχετικά καταστήματα.

Ψεκάζετε με την βοήθεια της τρόμπας το υγρό στο εσωτερικό της μονάδας και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, καθαρίζετε και με ένα πινέλο. Τέλος, αντικαθιστάτε το υγρό στην τρόμπα με νερό, και ξαναψεκάζετε το εξάρτημα.

Προσοχή Στην Αφύγρανση

Όταν η μονάδα λειτουργεί σε ψύξη, καθώς ο αέρας περνά μέσα από την μονάδα και ψύχεται, οι υδρατμοί υγροποιούνται και στη συνέχεια απομακρύνονται. Εάν υπάρχει πρόβλημα ξηρότητας μέσα στο σπίτι, τότε θα πρέπει να αναπληρώσετε την υγρασία με κατάλληλη συσκευή, για παράδειγμα με έναν υγραντήρα.

Καλέστε Έναν Ειδικό

Πέρα από την επαγγελματική προσέγγιση σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες καθαρισμού, ένας ειδικευμένος τεχνικός θα καθαρίσει τους εναλλάκτες και τον ανεμιστήρα στις εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες με ειδικά χημικά. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη ανά 2 με 3 χρόνια.

Επίσης, θα ελέγξει τις πιέσεις, την ποσότητα του ψυκτικού υγρού και θα προχωρήσει σε οπτικό και ακουστικό έλεγχο για να αξιολογήσει την γενική κατάσταση του κλιματιστικού και να βεβαιωθεί ότι δεν ακούγονται περίεργοι θόρυβοι και ότι λειτουργεί σωστά.

Η συντήρηση μιας κλιματιστικής μονάδας έχει διπλό σκοπό. Την εξασφάλιση της λειτουργίας της, όσον αφορά στην απόδοση, αλλά και στον καθαρισμό, ώστε τυχόν μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στο περιβάλλον εντός της μονάδας να εξουδετερωθούν με τη χρήση κατάλληλων χημικών. 

Προγραμματίζοντας από νωρίς την συντήρηση του κλιματιστικού σας, εξασφαλίζετε ότι θα είστε απόλυτα προετοιμασμένοι για το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα αποφεύγετε την εύρεση κάποιου ειδικού τελευταία στιγμή, καθώς γνωρίζουμε ότι ο φόρτος εργασίας τους αυξάνεται δραματικά, δυσκολεύοντας την έγκαιρη συντήρηση πριν τους καλοκαιρινούς μήνες που το κλιματιστικό θα σας είναι απαραίτητο.


Χαμηλότεροι Λογαριασμοί Ρεύματος Με Έξυπνο Σπίτι

Τα «έξυπνα» σπίτια είναι θαύματα του 21ου αιώνα. Για έναν άνθρωπο που ζούσε το ‘90, ο έλεγχος που παρέχει ένα τέτοιο σπίτι θα του ήταν ασύλληπτο. Σήμερα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων.

Ένα «έξυπνο» σπίτι δεν σου παρέχει μόνο άνεση και έλεγχο σε λειτουργικά πλαίσια όμως. Μπορεί να σου δώσει και τον έλεγχο ως προς την κατανάλωση και εξοικονόμηση ρεύματος και θερμότητας. Για όσους έχουν ως προτεραιότητα το οικονομικό ρεύμα στο σπίτι, η επένδυση σε ένα «έξυπνο» σπίτι είναι η κίνηση που θα σας λύσει τα χέρια. 

Γιατί «Έξυπνο» Σπίτι

Αυτό που εντυπωσιάζει παραπάνω από τις μειωμένες καταναλώσεις ενός «έξυπνου» σπιτιού, είναι ο τρόπος που το επιτυγχάνει. Δεν προσπαθεί να περιορίζει την κατανάλωση ρεύματος, ούτε προσπαθεί να ενσωματώσει τον ιδιοκτήτη σε ένα τρόπο ζωής που θα είναι ο ίδιος υπαίτιος του μειωμένου κόστους στον μηνιαίο λογαριασμό του.

Αντιθέτως, “μελετάει” τον τρόπο ζωής του κατόχου του και προσπαθεί να μην σπαταλήσει ενέργεια σε δραστηριότητες που δεν χρειάζεται. Αξιοσημείωτο είναι πως τα σπίτια αυτά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να αποθηκεύουν ενέργεια και να την καταναλώνουν μόνο σε ανάγκη και όχι σε περιττές ενέργειες. Αν λάβουμε όλα τα παραπάνω υπόψιν, τότε δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσει που ένα «έξυπνο» σπίτι μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια χωρίς ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας.

Τρόποι Εξοικονόμησης Ενέργειας

Ένας απ’ τους τρόπους που ένα «έξυπνο» σπίτι εξοικονομεί ενέργεια, είναι μέσω της παρακολούθησης της θερμότητας. Οι παλιοί θερμοστάτες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν με ακρίβεια την κατανάλωση των σωμάτων του σπιτιού. 

Ένα «έξυπνο» σπίτι χρησιμοποιεί πολλαπλούς αισθητήρες για να μετρήσουν την ακριβή θερμοκρασία ενός δωματίου. Έτσι μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα κάθε φορά που θα χρειαστεί να το ζεστάνει. Συνδυάστε το σύστημα αυτό με μοντέρνα συστήματα θέρμανσης και αυτόματα έχετε ένα ζεστό σπίτι με το χαμηλότερο δυνατό κόστος ρεύματος.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένα «έξυπνο» σπίτι μετράει τον χρόνο που περνάτε καθημερινά σε κάθε δωμάτιο, όπως και την ώρα που βρίσκεστε συνήθως σε αυτό. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να προσαρμόσει το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού με βάση τον χρόνο που περνάτε σε κάθε δωμάτιο και την ώρα της ημέρας ώστε να μην σπαταλήσει παραπάνω ενέργεια απ’ ότι χρειάζονται.

Παρακολούθηση Θέρμανσης

Το σύστημα του σπιτιού θα παρακολουθεί σε ποιο δωμάτιο βρίσκεστε και θα φροντίσει να έχετε την επιθυμητή θερμοκρασία όλες τις ώρες που περνάτε σε αυτό. Όσο βρίσκεστε εκτός σπιτιού δεν θα έχετε καταναλώσεις ενέργειας για να διατηρηθεί ζεστό ένα δωμάτιο ή ολόκληρο το σπίτι. Ούτε θα χρειάζεται να περιμένετε για να θερμανθεί. Ένα «έξυπνο» σπίτι μπορεί και χειροκίνητα αλλά και αυτόματα να αξιοποιεί τα σώματα προς όφελος δικό σας και της τσέπης σας.

Αν θέλετε το ένα βήμα παραπάνω, μπορείτε να εγκαταστήσετε και ηλιακούς συλλέκτες. Με την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στην οροφή, συνδεδεμένα με το σύστημα του σπιτιού σας, εξασφαλίζετε οικονομική κατανάλωση ενέργειας για όλο το χρόνο. Πράγμα που είναι το καλύτερο  δυνατό αποτέλεσμα και για τα χρήματα σας αλλά και για το περιβάλλον.

Μετρήστε Την Κατανάλωση Συσκευών

Ένας απ’ τους κύριους τρόπους που ένα «έξυπνο» σπίτι καταναλώνει λιγότερη ενέργεια είναι μέσω της ακριβής μέτρησης κατανάλωσης ρεύματος. Δεν είναι κρυφό ότι ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει την ακριβή κατανάλωση μιας συσκευής. Σε ένα «έξυπνο» σπίτι, η μέτρηση δεν ήταν ποτέ ευκολότερη.

Ένα «έξυπνο» σπίτι μετράει κάθε μέρα την κατανάλωση ρεύματος από κάθε συσκευή ξεχωριστά. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο σας ενημερώνουν για την κατανάλωση ενέργειας ημερησίως, αλλά θα σας προτείνουν και τρόπους για να μειώσετε την κατανάλωση σας. Ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αμαξιών μπορούν να γνωρίζουν ακριβώς την κατανάλωση του αμαξιού τους μέσω του συστήματος, όχι μόνο του σπιτιού τους.

Ενέργειες Για Βέλτιστο Αποτέλεσμα

Αν δεν έχετε εγκαταστήσει ένα σύστημα «έξυπνου» σπιτιού ακόμα, τότε ο πιο εύκολος τρόπος να ξεκινήσετε είναι αντικαθιστώντας υπάρχουσες πρίζες με «έξυπνες». Οι καινούργιες πρίζες παρέχουν την ελευθερία που είναι αναγκαία σε κάθε χρήστη. Μπορείτε να μετράτε την κατανάλωση κάθε συσκευής, να ορίζετε συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας για βέλτιστη εξοικονόμηση, αυτόματη απενεργοποίηση από το κινητό σας, ακόμα και να αποτρέπετε την κατανάλωση ρεύματος από την συσκευή όταν εκείνη βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

Οι λάμπες LED είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια απ’ ότι ένας απλός λαμπτήρας. Αν συνδέσετε τις λάμπες LED με ηλιακές γεννήτριες, θα παρατηρήσετε ότι είναι μια απαραίτητη κίνηση για όσους ψάχνουν τρόπους κατανάλωσης ενέργειας φιλικούς προς το περιβάλλον.

Οι παραπάνω ενέργειες είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι σας και κατ’ επέκταση, τις μηνιαίες σας δαπάνες στο ρεύμα. Ένα «έξυπνο» σπίτι προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες για να βελτιώσετε την χρήση συσκευών, δίνοντας ταυτόχρονα απόλυτο έλεγχο του σπιτιού στον ιδιοκτήτη.


Ηλεκτρικές Αναβαθμίσεις Σε Ανακαίνιση Σπιτιού

Το οικονομικό ρεύμα είναι βασική ανάγκη κάθε σύγχρονου νοικοκυριού. Στο πλαίσιο μιας ηλεκτρικής αναβάθμισης κατά την διάρκεια ανακαίνισης του σπιτιού σας, η Volton σας κατευθύνει για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε.

Πολλά προβλήματα από καλωδιώσεις, εκτός από επικίνδυνα, μπορούν να δημιουργήσουν και περισσότερα θέματα προς επίλυση κατά τη διάρκεια ανακαίνισης του σπιτιού σας. Είτε τα καλώδια σας είναι παλιά, είτε έχουν εγκατασταθεί μέσα στη προηγούμενη δεκαετία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειάζονται μερικές “αναβαθμίσεις”. 

Λόγω του ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του ηλεκτρικού συστήματος βρίσκεται πίσω από τοίχους, είναι πολύ εύκολο να παραλείψετε κάθε ενέργεια προς αυτό όταν σχεδιάζετε ανακαίνιση στο σπίτι. Η αναβάθμιση των ηλεκτρικών καλωδιώσεων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα ενεργειών μιας ανακαίνισης σπιτιού. Ειδικά αν στο πλάνο σας είναι και το γκρέμισμα εσωτερικών τοίχων.

Φροντίστε ότι με την αλλαγή καλωδιώσεων, θα καλύψετε και τωρινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες σας. Συμβουλευτείτε τον ηλεκτρολόγο σας αν σκοπεύετε να προσθέσετε και ηλεκτρικές καλωδιώσεις στο πλάνο ανακαίνισης του σπιτιού σας.

Αντικατάσταση Πίνακα Ρεύματος

Ένας παλαιότερος πίνακας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να έχει περιορισμούς ως προς τον διαθέσιμο χώρο για νέα κυκλώματα ή έχουν ασφάλειες τήξης. Πολλά παλιά πάνελ είναι χαμηλής ποιότητας και στο πέρασμα του χρόνου μπορούν απλά να σταματήσουν να δουλεύουν, γι’ αυτό και θα ήταν ιδανικό να αλλαχθούν κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης.

Με νέες συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης ή συσκευές νέας τεχνολογίας στο σπίτι, είναι πολύ συχνό φαινόμενο ένα παλιό σπίτι να μην  μπορεί να παρέχει επαρκή ενέργεια αναφορικά με τις απαιτήσεις των συσκευών. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να οδηγήσει στην αντικατάσταση ενός πίνακα ρεύματος είναι η απαρχαιωμένη τεχνολογία.

Λίγες Πρίζες

Αν η οικογένεια σας έχει μεγαλώσει αριθμητικά από όταν μπήκατε στο σπίτι, τότε το πιο πιθανό είναι να έχετε ανάγκη από περισσότερες διαθέσιμες πρίζες στον χώρο σας. Η ανακαίνιση του σπιτιού σας είναι η τέλεια αφορμή για να καλύψετε την ανάγκη αυτή, εγκαθιστώντας καινούργιες πρίζες σε κάθε τοίχο.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας πολλές φορές να χρησιμοποιεί πολύπριζα και επεκτάσεις καλωδίων για τις καθημερινές σας δουλειές στο σπίτι, τότε αρχίστε να σκέφτεστε την εγκατάσταση νέων πριζών. Εξάλλου, όσο μεγαλώνει η οικογένεια, τόσο πιο πολύ αυξάνονται και οι ανάγκες χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα δωμάτια. Είτε αυτό σημαίνει ένα γραφείο για το παιδί, ένας νέος υπολογιστής, τηλεοράσεις και κονσόλες παιχνιδιών, νέες οικιακές συσκευές στην κουζίνα ή συσκευές για εξωτερικούς χώρους.

Εγκατάσταση GFCI

Οι GFCIs, ή διακόπτες κυκλώματος βλάβης γείωσης, έχουν ως σκοπό να “ρίξουν” το ρεύμα αν κάποια συσκευή που είναι στη πρίζα έρθει σε επαφή με νερό ή οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα. Αυτές οι συσκευές ασφαλείας είναι δεδομένες ότι θα υπάρχουν σε μπάνια και κουζίνες καινούργιων σπιτιών. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όμως να μην έχουν εγκατασταθεί ποτέ σε παλαιότερα σπίτια.

Είναι μια πολύ τυπική διαδικασία η εγκατάσταση ενός GFCI από έναν ηλεκτρολόγο. Η ανακαίνιση σπιτιού είναι η τέλεια αφορμή για να εξασφαλίσετε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για εσάς και τα μέλη της οικογένειας σας.

Αλλαγή Καλωδίων Ρεύματος

Στα περισσότερα σπίτια η αλλαγή των εσωτερικών καλωδίων είναι απαραίτητη μετά από ένα χρονικό διάστημα. Ειδικότερα σε παλαιότερα σπίτια. Η τεχνολογία που υπάρχει στο σπίτι πλέον απαιτεί παραπάνω ενέργεια απ’ ότι πριν μερικά χρόνια. 

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αντικαταστήσετε καλώδια αλουμινίου πίσω απ’ τους τοίχους σας. Αν ανοίξετε τρύπες σε τοίχους ή ταβάνια, μπορείτε να επιδιορθώσετε ή να αναβαθμίσετε παλιές καλωδιώσεις για ασφάλεια, αποδοτικότητα και για την χρήση πιο μοντέρνων συσκευών.

Μερικά από τα οφέλη του να συμπεριλάβετε την ηλεκτρική αναβάθμιση στο πλάνο της ανακαίνισης του σπιτιού σας είναι η ασφάλεια και του σπιτιού αλλά και της οικογένειας από τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς που συνήθως προκαλούνται από βραχυκυκλώματα ή υπερφορτώσεις. Επίσης, όλες οι μοντέρνες οικιακές συσκευές σας δεν θα έχουν το ρίσκο βλάβης από αναποτελεσματική διανομή ρεύματος και άλλων προβλημάτων που προκύπτουν από παλιά ηλεκτρικά συστήματα.


Καινοτομίες Στον Χώρο Της Ενέργειας

Οι ανησυχητικές αναφορές που έχουν γίνει πρόσφατα για την κατάσταση του περιβάλλοντος έχουν ωθήσει τους ανθρώπους στην αναζήτηση καθαρών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι επιστήμονες δουλεύουν εντατικά για να επιτευχθούν νέες καινοτομίες ενέργειας που θα καλύπτουν την αστείρευτη ανάγκη μας.

Μερικές απ’ τις καινοτομίες που έχουν καταφέρει έως τώρα, όπως επίσης και αυτές που είναι ακόμα σε δοκιμαστικό επίπεδο, είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Από τεχνητή φωτοσύνθεση σε ενέργεια από την παλίρροια, συλλέξαμε μερικά απ’ τα μεγαλύτερα επιτεύγματα και τις καινοτομίες στο χώρο της ενέργειας παγκοσμίως.

Τρένο Που Λειτουργεί Με Ηλιακή Ενέργεια

Τα ηλιακά ρολόγια και κομπιουτεράκια έχουν λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη καθημερινότητα μας. Η Αυστραλία αποφάσισε να πάει ένα βήμα παρακάτω.

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση προχώρησε η σιδηροδρομική εταιρεία Byron Bay Railroad Company, καθώς ανακαίνισε ένα παλιό τρένο και το εξόπλισε με μια ηλιακή συστοιχία 6,5 κιλοβάτ με εύκαμπτα ηλιακά πάνελ. Αυτό σημαίνει πως κινείται μόνο με ηλιακή ενέργεια.

Η ανακαίνιση και αποκατάσταση του σιδηρόδρομου που ενώνει την πόλη με ένα θέρετρο έγινε με σκοπό να προσφέρει προσιτά μέσα μαζικής μεταφοράς για ντόπιους και επισκέπτες. Το τρένο διαθέτει 100 θέσεις και χώρο για όρθιους επιβάτες, καθώς και αποσκευές, ποδήλατα και ιστιοσανίδες.

Έχει τη δυνατότητα να κάνει 12 με 15 διαδρομές μόνο με μία φόρτιση, ενώ ο φωτισμός, τα συστήματα ελέγχου και αερισμού τροφοδοτούνται όλα από μπαταρίες.

Τεχνητή Φωτοσύνθεση

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα εξελιγμένο σύστημα τεχνητής φωτοσύνθεσης, το οποίο χρησιμοποιεί πάνελ για να δεσμεύσει την ηλιακή ενέργεια με την οποία μπορεί να διασπάσει τα μόρια του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Συγκεκριμένα, στο MIT έχουν αναπτύξει ένα μικρό φωτοκύτταρο που μιμείται τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης των φύλλων και δύναται να παράξει ηλεκτρική ενέργεια χαμηλής ισχύος για οικιακή χρήση. 

Το “τεχνητό φύλλο” έχει το μέγεθος τραπουλόχαρτου, είναι κατασκευασμένο από ευρέως διαδομένα υλικά χαμηλού κόστους όπως η σιλικόνη και μπορεί να διασπά το νερό στα δύο του συστατικά, το υδρογόνο και το οξυγόνο. Στη συνέχεια απαιτείται η αποθήκευση των αερίων σε μια κυψέλη καυσίμου, όπου διά της καύσης τους παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.

Ενέργεια Από Παλίρροιες

Μια ανανεώσιµη πηγή ενέργειας, η οποία µέχρι σήµερα έχει αξιοποιηθεί ελάχιστα είναι η ενέργεια της θάλασσας. Η ενέργεια του θαλάσσιου κυµατισµού είναι, όπως όλες οι ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, ανεξάντλητη.

Η Ευρώπη, και ειδικότερα το Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζουν πάλι τη δύναμη των κυμάτων. Πιο συγκεκριμένα, με την συσκευή Salter Duck.

Η Salter Duck αναπτύχθηκε στη δεκαετία του '70 από τον καθηγητή Sephen Salter του πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου στη Σκωτία και παράγει την ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας την κίνηση των κυμάτων.

Αν και μπορεί να παράγει την ενέργεια εξαιρετικά αποτελεσματικά, η χρήση της απομακρύνθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για την Salter Duck γίνεται όλο και μεγαλύτερο.


Συμβουλές Για Φθηνό Ρεύμα Σε Επιχειρήσεις

Κάθε επιχειρηματίας γνωρίζει ότι το να είναι κερδοφόρα μία επιχείρηση δεν είναι εύκολο. Μειώνοντας τις δαπάνες είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να εξασφαλίσετε κερδοφορία. Για να το καταφέρετε αυτό βέβαια, χρειάζεται να γνωρίζετε όλες τις δαπάνες και έξοδα που περνάνε μηνιαία απ΄ τα χέρια σας.

Μία απ’ τις δαπάνες που δυσκολεύονται οι περισσότεροι επιχειρηματίες να διαχειριστούν είναι το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρισμού. Στην Volton αναγνωρίζουμε το πρόβλημα αυτό. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τις εξής συμβουλές και τεχνικές για το πως να επιτύχετε φθηνό ρεύμα στις επιχειρήσεις σας.

Παρακολουθήστε Την Κατανάλωση Ρεύματος Σας

Αξιοποιήστε τον μετρητή ρεύματος σας παρακολουθώντας την μηνιαία κατανάλωση σας. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζετε πόσο ρεύμα καταναλώνετε και τι κινήσεις θα πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τις μηνιαίες σας δαπάνες.

Για την ευκολότερη εξυπηρέτηση σας, η Volton φρόντισε γι’ αυτό και επιτρέπει στους καταναλωτές της να καταχωρούν στον προσωπικό τους λογαριασμό τη μέτρηση ρεύματος τους. Με βάση τις καταχωρήσεις αυτές, θα λαμβάνουν έναντι λογαριασμούς που απεικονίζουν ακριβώς την κατανάλωση τους.

Αλλάξτε Τους Λαμπτήρες

Μπορεί να μην ακούγεται μεγάλη κίνηση, αλλά αν αλλάξετε τους απλούς λαμπτήρες σε σύγχρονου τύπου LED μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα σε βάθος χρόνου. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι λαμπτήρες LED εξοικονομούν τουλάχιστον 75% ενέργεια απ’ ότι οι πυράκτωσης. 

Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως τις ώρες της ημέρας και να χρησιμοποιείτε τις λάμπες μόνο όταν είναι απαραίτητες.

Εγκαταστήστε Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Αναλόγως με τον αν σας ανήκει το κτίριο της επιχείρησης ή όχι, σκεφτείτε την εναλλακτική του να εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες.

Παρόλο που στην αρχή θα χρειαστείτε ένα μεγάλο κεφάλαιο για την εγκατάσταση, θα δείτε από τον επόμενο μόλις μήνα ριζική διαφορά μεταξύ των λογαριασμών σας. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και μειώνει δραστικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την χρήση ηλιακών συλλεκτών συμβάλλετε και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς είναι μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, μειώνοντας την ανάγκη κατασκευής εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μολύνουν το περιβάλλον. 

Συντήρηση Της Επιχείρησης

Όσο απλό και να ακούγεται, φροντίστε να κάνετε συχνές επιθεωρήσεις στην επιχείρηση σας. Σιγουρευτείτε ότι γίνεται επιμελής συντήρηση όλων των συσκευών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Οι θερμοσίφωνες και οι δεξαμενές νερού πρέπει επίσης να ελέγχονται τακτικά, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές ή κάποια βλάβη που απαιτεί μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

Απενεργοποιήστε Συσκευές Που Δεν Χρησιμοποιείτε

Οτιδήποτε δεν απαιτεί άμεση χρήση από τις ηλεκτρικές σας συσκευές, βγάλτε τις απ’ τις πρίζες, μην αρκεστείτε μόνο στην απενεργοποίηση από την ίδια τη συσκευή. Το ίδιο υφίσταται και για τα φώτα όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο.

Στο τέλος της ημέρας, προσπαθήστε να βγάλετε από τις πρίζες όσο περισσότερες συσκευές μπορείτε, επιτυγχάνοντας έτσι φθηνό ρεύμα για την επιχείρηση σας ημερησίως.

Είναι πολύ σημαντικό οι υπάλληλοι της επιχείρησης να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Όχι μόνο δημιουργείται ένα φιλικό προς το περιβάλλον χώρο εργασίας για την επιχείρηση σας, αλλά ταυτόχρονα “μαθαίνετε” και στους υπαλλήλους και συνεργάτες σας πως να εξοικονομούν και οι ίδιοι χρήματα στην προσωπική τους ζωή.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα δείτε άμεσα διαφορά μεταξύ των λογαριασμών σας πριν και μετά από την εφαρμογή τους. Πολλές φορές μικρές αλλαγές και καθημερινές κινήσεις είναι η λύση που ψάχνουμε για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, όπως το φθηνό ρεύμα για την επιχείρηση μας στην προκειμένη περίπτωση.

Με τα παραπάνω tips, εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων, συμβάλλετε ενεργά και στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως επίσης και σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον για εσάς και τους υπαλλήλους σας. 


Ο Οδηγός Σας Για Ανακύκλωση Συσκευών


Η εξέλιξη της τεχνολογίας καθώς επίσης και η αύξηση της ζήτησης των ηλεκτρικών συσκευών έχει συμπαρασύρει και τον όγκο των αποβλήτων τους, με άμεσες συνέπειες στο περιβάλλον. Η ανακύκλωση είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση εάν θέλουμε να πετύχουμε τη μείωση, συλλογικά, του όγκου των απορριμμάτων, προστατεύοντας έτσι τους φυσικούς μας πόρους.

Η Volton προσπαθεί διαρκώς να ενημερώνει τους καταναλωτές της για πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό, παρακάτω αναφέρονται μερικές λύσεις για την ανακύκλωση συσκευών σας.

Γιατί να ανακυκλώνετε παλιές συσκευές;

Οι ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν τοξικά στοιχεία όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το κάδμιο που πρέπει να πεταχτούν προσεκτικά και με ασφάλεια. Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι που μπορείτε να ανακυκλώσετε συσκευές: να κάνετε δωρεές, να αφήσετε εταιρείες να το αναλάβουν για εσάς ή να τις τοποθετήσετε στους αντίστοιχους πράσινους κάδους μόνοι σας.

Δωρίστε τις ηλεκτρικές συσκευές σας

Αν η συσκευή σας λειτουργεί ακόμα (ή σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και όταν δεν λειτουργεί), μπορείτε να τις δωρίσετε σε πολλούς που τις χρειάζονται. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που είτε χρησιμοποιούν, είτε επισκευάζουν και πουλάνε τις συσκευές και το κέρδος δωρίζεται για τον σκοπό που εκπροσωπούν.

Παραδώστε τις συσκευές σε εταιρείες

Υπάρχει πάντα η επιλογή να επιστρέψετε τις συσκευές στα καταστήματα ή εταιρείες που τις αγοράσατε εξαρχής. Πολλές εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών έχουν προγράμματα ανακύκλωσης συσκευών, διευκολύνοντας έτσι τον καταναλωτή.

Πολλές από αυτές τις εταιρείες προσφέρουν και προγράμματα προς όφελος του καταναλωτή που επιστρέφει μια συσκευή για ανακύκλωση, όπως εκπτώσεις από την επόμενη αγορά του ή μείωση της τιμής, ανάλογη με την αξία της συσκευής που επιστράφηκε.

Εντοπίστε κάδους ανακύκλωσης συσκευών

Στην περίπτωση που κάποια συσκευή δεν εντάσσεται στις παραπάνω κατηγορίες, τότε μπορείτε να βρείτε τους πράσινους κάδους ανακύκλωσης που είναι τοποθετημένοι σε δήμους ή καταστήματα. Για να χρησιμοποιήσετε τους κάδους των καταστημάτων, δεν απαιτείται αγορά απ’ το ίδιο το κατάστημα.

Τι να κάνετε πριν ανακυκλώσετε την συσκευή σας

Απ’ την στιγμή που αποφασίσατε να βρείτε μόνοι σας έναν κάδο ανακύκλωσης συσκευών, σιγουρευτείτε ότι έχετε ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα πριν ολοκληρώσετε την διαδικασία:

 

  • Εφεδρική αποθήκευση δεδομένων

Μεταφέρετε τα αρχεία, φωτογραφίες και δεδομένα σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή στο cloud σας. Θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα αρχεία αυτά αποθηκευμένα, χωρίς να ανησυχείτε για την απώλεια τους, όσες συσκευές αποθήκευσης και να αλλάξετε.

 

  • Αφαιρέστε κάθε επιπρόσθετο μέλος

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά πολλές φορές μπορεί να ξεχάσετε ένα DVD στην θήκη της συσκευής που δεν χρειάζεστε πλέον, μία κάρτα μνήμης σε μία κάμερα ή μία κάρτα SIM σε ένα παλιό κινητό.

 

  • Διαγράψτε τα δεδομένα

Απ’ την στιγμή που έχετε αφαιρέσει την κάρτα μνήμης και έχετε μεταφέρει τα αρχεία σας από ένα κινητό ή συσκευή, φροντίστε να την επαναφέρετε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις της. Με την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, προστατεύετε τους λογαριασμούς και κωδικούς σας.

Στην περίπτωση υπολογιστή, μπορείτε να προμηθευτείτε προγράμματα που “καθαρίζουν” ό,τι προγράμματα και αρχεία έχουν περάσει απ’ τον υπολογιστή σας απ’ την ημέρα αγοράς του, αλλά ένα απλό format μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

 

  • Αποσυνδέστε την συσκευή από online λογαριασμούς

Αν είχατε κάποια συσκευή για πολύ καιρό, τότε το πιο πιθανό είναι να είναι συνδεδεμένη με ιστότοπους ή εφαρμογές όπως το Facebook, Twitter, Instagram κ.λπ. Για να σιγουρευτείτε ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς σας, θα πρέπει να αφαιρέσετε την συσκευή από τους διαδικτυακούς χώρους που χρησιμοποιούσατε.

Αν έχετε συσκευές σπασμένες, που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν τις θέλετε πλέον, μην τις πετάξετε. Το να συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι καθόλου δύσκολο, ειδικά όταν μιλάμε για ανακύκλωση συσκευών. Ακολουθήστε τις συμβουλές παραπάνω και βοηθήστε ενεργά για ένα πιο πράσινο μέλλον.