Μπορεί ο καιρός να είναι ακόμα σχετικά καλός αλλά ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Όσο, λοιπόν, διανύουμε ζεστές ημέρες, ας προετοιμάσουμε τα σπίτια μας, ώστε να υποδεχτούν τον χειμώνα με τον καλύτερο –ενεργειακά- τρόπο. Έτσι, επιδιώκουμε μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και άρα εξοικονόμηση χρημάτων.

 

Θωρακίστε σωστά το σπίτι σας.

Ελέγξτε καλά το σπίτι σας. Ξεκινήστε από το εξωτερικό του σπιτιού. Αν ανακαλύψετε ρωγμές ή φουσκώματα στους τοίχους θα πρέπει να τα επιδιορθώσετε. Αλλιώς, είναι πολύ πιθανό να έχετε μεγάλες απώλειες θερμότητας. Προσεκτικός έλεγχος θα πρέπει να γίνει και στη στέγη.

Άλλος μεγάλος ένοχος για την απώλεια θερμότητας είναι τα κουφώματα. Αν είναι παλιά, τότε μπορεί να μην κρατούν το κρύο απ’ έξω. Αλλά επειδή η αντικατάστασή τους έχει μεγάλο κόστος, υπάρχει πάντα η λύση της μονωτικής ταινίας. Κλείστε με μονωτική ταινία τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα ώστε να μειώσετε όσο περισσότερο γίνεται την απώλεια θερμότητας.

 

Ελέγξτε και συντηρήστε τα συστήματα θέρμανσης.

Η συντήρηση του λέβητα και ο καθαρισμός του καυστήρα από την κάπνα είναι απαραίτητες κάθε χρόνο. Ακόμα, η εξαέρωση των καλοριφέρ είναι μια πολύ απλή αλλά αναγκαία διαδικασία, την οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε και μόνοι σας. Έτσι, το σπίτι θα θερμαίνεται καλύτερα με μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.

Ακόμα, η συντήρηση των κλιματιστικών πρέπει να γίνεται συχνά. Ένας εξειδικευμένος τεχνικός θα ελέγξει τα κλιματιστικά, τις πιέσεις, το ψυκτικό υγρό, και θα καθαρίσει τους εναλλάκτες θερμότητας και τους ανεμιστήρες. Τέλος, αν έχετε τζάκι ή ξυλόσομπα, ο σωστός καθαρισμός της καμινάδας θα συμβάλει στη βέλτιστη λειτουργία και απόδοση του τζακιού ή της σόμπας.

Όσον αφορά στα ξύλα δε, θα πρέπει να τα προμηθευτείτε όσο πιο νωρίς γίνεται και, κυρίως, πριν ξεκινήσουν οι βροχές για να είναι στεγνά. Έτσι, μαζί και με σωστή επιλογή ξύλων, θα μεγιστοποιηθεί η απόδοση αυτού του τρόπου της θέρμανσης.

Ακολουθήστε, λοιπόν, αυτές τις συμβουλές και καλό χειμώνα!