Για 60 περίπου χρόνια, οι λάμπες αλογόνου φώτιζαν τα σπίτια και τους δρόμους της Ευρώπης. Αυτό πρόκειται να σταματήσει σταδιακά αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε την απόφαση να απαγορεύσει τη διάθεσή τους στα κράτη-μέλη. Έτσι από την 1η Σεπτεμβρίου που τίθεται σε εφαρμογή ο κανονισμός, οι ενεργοβόροι λαμπτήρες δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι στη γηραιά ήπειρο.

Τα κίνητρα πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση είναι κυρίως περιβαλλοντικά αφού υπολογίζεται ότι η σταδιακή μεταστροφή σε σύγχρονου τύπου λαμπτήρες led θα μειώσει την εκπομπή ρυπογόνων αερίων κατά 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Μερίδα κόσμου αντιδράει στην απόφαση υποστηρίζοντας ότι το κόστος των νέων λαμπτήρων είναι πολύ μεγαλύτερο από τις κλασσικές λάμπες. Ωστόσο έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι οι λάμπες led προσφέρουν αξιοσημείωτη εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με τους συμβατικούς λαμπτήρες. Τόσο η διάρκεια ζωής τους όσο και η ποιότητα φωτισμού που προσφέρουν δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Έτσι εκτός από το περιβάλλον, ωφελημένοι θα βγουν και οι ευρωπαίοι πολίτες πληρώνοντας μειωμένο ρεύμα.

Ακόμα και στην Ελλάδα όπου η ηλιοφάνεια μπορεί να μειώνει την ανάγκη για φωτισμό, έχει υπολογιστεί ότι από την αντικατάσταση μίας μόνο λάμπας, μπορούμε να εξοικονομήσουμε 10€ το χρόνο. Είναι λοιπόν εμφανές ότι αναβαθμίζοντας το σπίτι ή και την επιχείρησή μας, το όφελος θα είναι σημαντικό. 

Η αλλαγή θα ολοκληρωθεί εφόσον εξαντληθούν τα εμπορικά αποθέματα των εταιρειών ώστε να μην υπάρξουν οικονομικές ζημίες σε επιχειρήσεις, ωστόσο η απαγόρευση εισαγωγής εμπορεύματος όσο και η παραγωγή τέτοιων λαμπτήρων θα έχει άμεση εφαρμογή. Εξαίρεση αποτελούν λάμπες ειδικής χρήσης για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμα αντικαταστάτης φιλικότερος προς το περιβάλλον.

Πηγή