Παρά το γεγονός ότι πλέον πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν και για θέρμανση, το κλιματιστικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι. Ειδικά στην Ελλάδα όπου το κλίμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συχνά γίνεται ασφυκτικό λόγω ζέστης και υγρασίας, το air condition αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο. Τι πρέπει να γνωρίζουμε και προσέχουμε ώστε η χρήση του να είναι ασφαλής και ορθολογική φροντίζοντας να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας;

1. Καθαρισμός

Ο αέρας του σπιτιού μας δεν αρκεί να βρίσκεται στην κατάλληλη θερμοκρασία, πρέπει να είναι και όσο το δυνατόν πιο καθαρός γίνεται.

Αναφορικά με την εσωτερική μονάδα:

  • Φροντίζουμε να διατηρούμε τις γρίλιες και τα πτερύγια του κλιματιστικού καθαρά από σκόνη.
  • Αφαιρούμε τα φίλτρα που βρίσκονται στην εσωτερική μονάδα και πλένουμε καλά με ζεστό νερό και σαπούνι. Αφού στεγνώσουν, είναι έτοιμα για επανατοποθέτηση! Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Τα φραγμένα φίλτρα προκαλούν μείωση στην απόδοση του air condition και συνεπώς αυξάνουν το κόστος χρήσης.
  • Κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται και βαθύτερος καθαρισμός του μηχανήματος από εξειδικευμένο συνεργείο. Τα υλικά που χρησιμοποιούν για τον καθαρισμό εξουδετερώνουν μικροοργανισμοί που ίσως να έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό της μονάδας.

Για την εξωτερική μονάδα:

  • Καθαρίζουμε επιφανειακά όσο συχνά μπορούμε με λίγο νερό για να απομακρύνουμε τη σκόνη.
  • Κάθε 2 χρόνια, εξειδικευμένο συνεργείο θα πρέπει να αναλαμβάνει τον καθαρισμό της μονάδας.

2. Τοποθέτηση εξωτερικής μονάδας
Η εξωτερική μονάδα θα πρέπει να μην είναι άμεσα εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες. Αν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέγουμε ένα σημείο ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του αέρα στη μονάδα. Ακόμα, αν θέλουμε να έχουμε να αποφύγουμε απώλειες στην απόδοση του air condition, φροντίζουμε η απόσταση μεταξύ των δύο μονάδων (εσωτερική & εξωτερική) είναι η ελάχιστη δυνατή.

 

3. Η θέση της εσωτερικής μονάδας
Αποφεύγουμε την εγκατάσταση κοντά σε συσκευές που εκλύουν έντονη θερμότητα όπως για παράδειγμα η ηλεκτρική κουζίνα αλλά και σε κουφώματα για να μην έχουμε μείωση της απόδοσης το καλοκαίρι. Επιλέγουμε ένα σημείο όπου ο αέρας θα έχει ροή.

 

4. Η ποιότητα του αέρα
Όσο ενδελεχής κι αν είναι η συντήρηση της μονάδας, ο αέρας του σπιτιού παίζει καθοριστικό ρόλο. Αποφεύγουμε το κάπνισμα στους κλιματιζόμενους χώρους, όλες τις ώρες και όχι μόνο όσο λειτουργεί το κλιματιστικό. Ακόμα, φροντίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ανανεώνεται ο αέρας αλλά με μέτρο ώστε να μην υπάρχει απώλεια ψύξης. Ο φρέσκος αέρας, καθαρός από καπνό και αιωρούμενα σωματίδια, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών.

 

5. Μείωση της θερμοκρασίας με άλλους τρόπους  

Παράλληλα με τη χρήση του κλιματιστικού, μπορούμε να αξιοποιήσουμε άλλα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας ώστε να είναι χαμηλότερη η θερμοκρασία στο χώρο μας και η επίτευξη του ιδανικού κλίματος να γίνει ταχύτερα. Κατεβάζοντας τις τέντες και τα παντζούρια εμποδίζουμε την ηλιακή ακτινοβολία να εισβάλλει στο χώρο μας, έτσι το μπορεί να διαμορφώσει την επιθυμητή θερμοκρασία πιο γρήγορα.

 

6. Ορθολογική Χρήση
Όσο κι αν ζεσταινόμαστε, το να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε ακραίες θερμοκρασίες δεν βοηθά σε τίποτα παρά μόνο σε αυξημένη κατανάλωση και κόστος. Πρέπει πάντα να ρυθμίζουμε το μηχάνημα στην επιθυμητή θερμοκρασία και έχοντας πάντα υπόψιν ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις μεγάλες διαφορές μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου καθώς η έκθεση μας από ένα πολύ ψυχρό περιβάλλον σε ένα πολύ θερμό, μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό μας.

7. Απενεργοποίηση
Απενεργοποιούμε το κλιματιστικό όταν δεν βρίσκεται κανείς στο χώρο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και το βράδυ λίγο πριν κοιμηθούμε ή να προγραμματίσουμε το χρονοδιακόπτη ώστε να κλείσει αργότερα.