Τo smart home ή “έξυπνο σπίτι” βγαλμένο από ταινίες επιστημονικής φαντασίας των περασμένων δεκαετιών, δεν είναι το ίδιο φουτουριστικό και ασύλληπτο στις μέρες μας. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των αυτοματισμών, καθώς επίσης και αυτής των έξυπνων κινητών (smartphones), μαζί με την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στο ίντερνετ, έκαναν τα έξυπνα σπίτια το θαύμα της εποχής μας. Χάρη σε αυτά μπορούμε να ενεργοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές, να ελέγχουμε την κατανάλωση ενέργειας και να ρυθμίζουμε την θερμοκρασία ή τον φωτισμό του σπιτιού, ακόμη κι όταν απουσιάζουμε από αυτό.  

Ένα έξυπνο σπίτι μας δίνει τον έλεγχο! Μας παρέχει αλληλεπίδραση, ασφάλεια και άνεση, είτε βρισκόμαστε μέσα σε αυτό, είτε όχι. Κάτι τέτοιο φάνταζε τουλάχιστον ουτοπικό τριάντα χρόνια πριν. Πέρα όμως από τον ευκολότερο, απομακρυσμένο, έως ανέπαφο χειρισμό των συσκευών και των λειτουργιών ενός σπιτιού μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, το έξυπνο σπίτι είναι το αδιαφιλονίκητο ατού μας στην εξοικονόμηση ενέργειας. 

Η οικονομία στο σπίτι και σε όσα χρειαζόμαστε καθημερινά μέσα σε αυτό, είτε αποτελούν υλικά, είτε ενεργειακά αγαθά, έχει γίνει ζήτημα καθοριστικής σημασίας στη ζωή μας. Προσπαθούμε καθημερινά να μειώσουμε το κόστος κλιματισμού ή θέρμανσης σπιτιού, να χρησιμοποιούμε συσκευές λιγότερο ενεργοβόρες και να ελαφρύνουμε τα βάρη του οικογενειακού προϋπολογισμού, συμβάλλοντας σε έναν κατά το δυνατόν πιο οικολογικό τρόπο ζωής.

Το έξυπνο σπίτι έρχεται λοιπόν να ικανοποιήσει την ατομική, αλλά και τη συλλογική μας ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων, να μας προσφέρει συνθήκες άνεσης και ασφάλειας και να ανοίξει το δρόμο για το μέλλον. Και εάν το κόστος απόκτησης και εγκατάστασης εξοπλισμού για ένα smart home ήταν μέχρι πρότινος απαγορευτικό, η αλματώδης εξέλιξη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην επιστήμη της πληροφορικής, των ψηφιακών συστημάτων και των τηλεπικοινωνιών, έφερε αυτό το ουτοπικό όνειρο ακόμη πιο κοντά στους κατοίκους αυτού του πλανήτη. Η πλάστιγγα ανάμεσα στο οικονομικό κόστος και στα οφέλη που μπορεί να απολαύσει ο σύγχρονος άνθρωπος δείχνει να γέρνει πλέον προς την άλλη πλευρά. 

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας, οι αγχωτικές συνθήκες στον χώρο εργασίας ή στο περιβάλλον της πόλης, ο όλο και λιγότερος ελεύθερος χρόνος, οι αυξημένες υποχρεώσεις και η παντού εμφανής επιδείνωση της κατάστασης του πλανήτη, μεταμορφώνουν αυτό που μέχρι χθες φαινόταν υπερβολή και πολυτέλεια, σε διέξοδο, σε ποιοτική πρόταση και λύση. 

Το smart home μελετά τον τρόπο ζωής μας και τις καθημερινές μας ανάγκες. Προσαρμόζεται αυτό σε εμάς και παρέχει όσα χρειαζόμαστε. Ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα. Τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης, τα ηλιακά πάνελ, ο φωτισμός με λαμπτήρες LED, οι “έξυπνες” πρίζες που μετράνε την κατανάλωση της εκάστοτε ηλεκτρικής συσκευής, ή ελέγχουν την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση αυτής μέσω του κινητού μας τηλεφώνου, είναι μερικά μόνο από τα πρωτοποριακά όπλα του. Χρησιμοποιεί πολλαπλούς αισθητήρες για να μετράει την ακριβή θερμοκρασία του χώρου και λειτουργεί αυτόνομα, όποτε χρειαστεί, για να τον ζεστάνει. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αποθηκεύει ενέργεια και να την καταναλώνει μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.

Με όλους, λοιπόν, τους παραπάνω τρόπους, με το έξυπνο σπίτι επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας υπέρ του πλανήτη μας, το φθηνότερο ρεύμα και η εξοικονόμηση χρημάτων υπέρ του οικονομικού μας προγραμματισμού και η ενεργειακή αναβάθμιση υπέρ ενός ποιοτικού και πιο ανθρώπινου καθημερινού τρόπου ζωής και δράσης!