Ένα κλιματιστικό χρειάζεται συντήρηση τακτικά ώστε να μπορεί να λειτουργεί αποδοτικά όλο τον χρόνο. Αν αμελήσετε την συντήρηση του τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα η χρήση ενέργειας από αυτό σταδιακά αυξάνεται.

Με αφορμή τις ζεστές μέρες που έρχονται, η Volton σας δίνει συμβουλές για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε το κλιματιστικό σας να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, χωρίς περιττές καταναλώσεις ρεύματος.

Φίλτρα Κλιματιστικού

Το πιο σημαντικό κομμάτι στην συντήρηση του κλιματιστικού σας που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του, είναι η συντήρηση των φίλτρων του. Μπουκωμένα, βρώμικα φίλτρα εμποδίζουν τα ρεύματα του αέρα, που κατά συνέπεια μειώνουν την αποδοτικότητα ολόκληρου του συστήματος. 

Ένα καθαρό φίλτρο εμποδίζει το σπείρωμα του εξατμιστήρα να λερωθεί γρήγορα. Ωστόσο, με τον καιρό, το πηνίο θα εξακολουθεί να συλλέγει σκόνη. Για να αποφύγετε το πρόβλημα αυτό, φροντίστε στην ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού σας.

Τα πηνία των εξωτερικών συμπυκνωτών μπορούν επίσης να βρωμίσουν εύκολα αν το εξωτερικό περιβάλλον είναι σκονισμένο ή αν υπάρχουν φύλλα κοντά. Μπορείτε εύκολα να ελέγξετε το πηνίο του συμπυκνωτή και να παρατηρήσετε αν έχει μαζευτεί χώμα.

Καθαρισμός Εξατμιστή

Πρόκειται για το «κυρίως» εξάρτημα της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού, του οποίου ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με ειδικό αντιβακτηριδιακό/αντιμουχλικό καθαριστικό, το οποίο θα τοποθετήσετε σε καθαριστική «τρόμπα». Μπορείτε να την βρείτε σε μεγάλα supermarket ή σχετικά καταστήματα.

Ψεκάζετε με την βοήθεια της τρόμπας το υγρό στο εσωτερικό της μονάδας και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, καθαρίζετε και με ένα πινέλο. Τέλος, αντικαθιστάτε το υγρό στην τρόμπα με νερό, και ξαναψεκάζετε το εξάρτημα.

Προσοχή Στην Αφύγρανση

Όταν η μονάδα λειτουργεί σε ψύξη, καθώς ο αέρας περνά μέσα από την μονάδα και ψύχεται, οι υδρατμοί υγροποιούνται και στη συνέχεια απομακρύνονται. Εάν υπάρχει πρόβλημα ξηρότητας μέσα στο σπίτι, τότε θα πρέπει να αναπληρώσετε την υγρασία με κατάλληλη συσκευή, για παράδειγμα με έναν υγραντήρα.

Καλέστε Έναν Ειδικό

Πέρα από την επαγγελματική προσέγγιση σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες καθαρισμού, ένας ειδικευμένος τεχνικός θα καθαρίσει τους εναλλάκτες και τον ανεμιστήρα στις εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες με ειδικά χημικά. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη ανά 2 με 3 χρόνια.

Επίσης, θα ελέγξει τις πιέσεις, την ποσότητα του ψυκτικού υγρού και θα προχωρήσει σε οπτικό και ακουστικό έλεγχο για να αξιολογήσει την γενική κατάσταση του κλιματιστικού και να βεβαιωθεί ότι δεν ακούγονται περίεργοι θόρυβοι και ότι λειτουργεί σωστά.

Η συντήρηση μιας κλιματιστικής μονάδας έχει διπλό σκοπό. Την εξασφάλιση της λειτουργίας της, όσον αφορά στην απόδοση, αλλά και στον καθαρισμό, ώστε τυχόν μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στο περιβάλλον εντός της μονάδας να εξουδετερωθούν με τη χρήση κατάλληλων χημικών. 

Προγραμματίζοντας από νωρίς την συντήρηση του κλιματιστικού σας, εξασφαλίζετε ότι θα είστε απόλυτα προετοιμασμένοι για το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα αποφεύγετε την εύρεση κάποιου ειδικού τελευταία στιγμή, καθώς γνωρίζουμε ότι ο φόρτος εργασίας τους αυξάνεται δραματικά, δυσκολεύοντας την έγκαιρη συντήρηση πριν τους καλοκαιρινούς μήνες που το κλιματιστικό θα σας είναι απαραίτητο.