Πως επηρεάζονται οι καταναλωτές από το νέο τρόπο υπολογισμού των ρυθμιζόμενων χρεώσεων;

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin

Από την αρχή του νέου χρόνου, οι περισσότεροι καταναλωτές  είδαν διαφορές στο λογαριασμό τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από 01.01.2018 άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.
Συγκεκριμένα, οι αλλαγές αφορούν τον υπολογισμό στις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) αλλά και ο καταμερισμός τους στους λογαριασμούς.

1) Νέες μοναδιαίες  χρεώσεις για το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)

Ξεκινώντας λοιπόν από τις χρεώσεις για το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), υπάρχει μείωση τόσο για τους οικιακούς όσο και για τους επαγγελματικούς καταναλωτές. Η μοναδιαία χρέωση για οικιακή χρήση μειώνεται στα 22,67 €/MWh από 24,77 €/MWh ρίχνοντας τη χρέωση κατά 2,1 €/MWh. Αντίστοιχα, στην επαγγελματική χρήση, η χρέωση έπεσε από 27,79 €/MWh σε 26,08 €/MWh, δηλαδή σημείωσε μείωσε κατά 1,71 €/MWh.

2) Νέες μοναδιαίες χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)

Αναφορικά με τις χρεώσεις  Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ),  οι αλλαγές αφορούν τους οικιακούς καταναλωτές. Συγκριμένα, πλέον υπάρχουν 3 κλίμακες κατανάλωσης:

  1. 0 – 1600 kWh/ 4μηνο στην οποία η χρέωση είναι 6,9 €/MWh
  2. 1600 – 2000 kWh/ 4μηνο στην οποία η χρέωση είναι 50 €/MWh
  3. >2001 kWh/ 4μηνο στην οποία η χρέωση 85 €/MWh

Για λόγους σύγκρισης, παρακάτω βρίσκονται οι κλίμακες βάσει των οποίων γινόταν ο υπολογισμός έως και τον Δεκέμβριο του 2017.

  1. 0 – 1600 kWh/ 4μηνο με χρέωση 6,99 €/MWh
  2. 1601 – 2000 kWh/ 4μηνο με χρέωση 15,70 €/MWh
  3. 2001 – 3000 kWh/ 4μηνο με χρέωση 39,87 €/MWh
  4. >3001 kWh/ 4μηνο με χρέωση 44,88 €/MWh

Είναι εμφανές ότι πλέον οι κλίμακες έχουν μειωθεί. Κι ενώ οι χρεώσεις φαίνονται αυξημένες, σε αρκετές περιπτώσεις οι καταναλωτές βγαίνουν ωφελημένοι. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ παλιότερα όταν κάποιος καταναλωτής άλλαζε κλίμακα, χρεωνόταν με το ποσό της νέας κλίμακας για το σύνολο της κατανάλωσης. Πλέον οι χρεώσεις υπολογίζονται κλιμακωτά. Δηλαδή αν κάποιος αλλάξει κλίμακα κατανάλωσης, θα χρεωθεί με το ποσό της νέας κλίμακας μόνο για την κατανάλωση που βρίσκεται στη νέα κλίμακα.

Για να γίνει πιο κατανοητό ας δούμε καλύτερα ένα παράδειγμα με υποθετική κατανάλωση 4μηνου 1700 kWh. Έως και το 2017 ο υπολογισμός των ΥΚΩ θα ήταν 1700 x 0,0157, δηλαδή η χρέωση θα ήταν  26,69€. Πλέον ο υπολογισμός γίνεται ως εξής 1600 x 0,0069 + 100 x 0,05. Άρα η τελική χρέωση είναι 16,04€. Να σημειώσουμε βέβαια ότι ανάλογα με τις παραμέτρους του κάθε καταναλωτή (μονοφασική/ τριφασική παροχή, ημερήσιο/ νυχτερινό ρεύμα) το τελικός όφελος παρουσιάζει διακυμάνσεις.

3) Νέος τρόπος χρέωσης των Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων

Μία ακόμα σημαντική αλλαγή είναι ότι πλέον οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπολογίζονται και στους λογαριασμούς έναντι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο καταναλωτής πληρώνει περισσότερα αλλά αντιθέτως πληρώνει σε μηνιαία βάση ένα μέρος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Αυτό έχει ένα επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή αφού με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται και ο οικογενειακός του προϋπολογισμός. Με την έκδοση του εκκαθαριστικού λογαριασμού όπου και οριστικοποιείται η κατανάλωση της παροχής, βγαίνει αντίστοιχα και το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Τότε γίνεται η εκκαθάριση όπως ακριβώς γίνεται και με την ενέργεια.
Ασφαλώς, οι αλλαγές που όρισε η ΡΑΕ λειτουργώντας συνδυαστικά με τις προνομιακές χρεώσεις που προσφέρουν τα προγράμματα της Volton στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πραγματικά μειωμένο λογαριασμό ρεύματος! Γιατί να σας τρώει λεφτά το ρεύμα;

Newsletter

Εγγραφείτε στο  newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές της Volton!

Untitled-1

Τι Είναι το Bitcoin και Πόση Ενέργεια Καταναλώνει η Εξόρυξη του;

Ενέργεια από βιομάζα. Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

Παραγωγή Ενέργειας από Βιομάζα

Αιολική Ενέργεια Πλεονεκτήματα Volton.

Αιολική Ενέργεια: Τα Πλεονεκτήματα της Αιολικής Ενέργειας

logo volton social

Η οικογένεια των προγραμμάτων “Unique” συμπληρώνεται με 6 νέα επαγγελματικά προγράμματα

volton

Όμιλος Volton: Διερευνά τη δραστηριοποίησή του στις τηλεπικοινωνίες.

Τοξικά απόβλητα στη θάλασσα. Περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα.

Περιβαλλοντικά Προβλήματα στην Ελλάδα & Τρόποι Αντιμετώπισης

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Καθημερινές: 9 πμ – 9 μμ
Σάββατο: 9 πμ – 6 μμ