Οι τάσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (2019)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin

Από το ξεκίνημα της βιομηχανικής επανάστασης, η ανθρωπότητα ξεκίνησε την αντικατάσταση της ξυλείας με τα ορυκτά καύσιμα.

Από τότε, οι ενεργειακές μας ανάγκες καλύπτονται από τα ορυκτά καύσιμα. Χάριν στον άνθρακα, το πετρέλαιο, και το φυσικό αέριο μπορούμε να έχουμε φως και ζέστη στο σπίτι μας όλο το 24ωρο.

Τα ορυκτά καύσιμα είναι επίσης και αυτά που τροφοδοτούν όλα τα μηχανήματα που είναι απαραίτητα να λειτουργούν για την ύπαρξη και την πρόοδο του πολιτισμού μας. Με τη μεγάλη επιτάχυνση της ανθρώπινης ανάπτυξης όμως, φάνηκε ότι η αποκλειστική χρήση αυτού του τύπου ενέργειας δεν είναι κάτι βιώσιμο.

Οι παγκόσμιες προμήθειες σε ορυκτά καύσιμα όλο και λιγοστεύουν, ενώ το αντίκτυπό τους στην ατμόσφαιρα της γης είναι επιζήμιο.

Έτσι, η ανθρωπότητα έχει ξεκινήσει μία αναζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για ένα βιώσιμο μέλλον, για τη Γη και τον άνθρωπο.

Σήμερα ο ανθρώπινος πολιτισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Για την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα καλύτερο αύριο, πρέπει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις από τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις τους.

Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας

Όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεκίνησαν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή ενέργειας, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το πόσο μπορούμε να τις εμπιστευτούμε.

Η απουσία χάραξης κοινής πολιτικής από τις κυβερνήσεις συνοδεύτηκε έντονα από την τεχνολογική ανεπάρκεια.

Παρόλα αυτά, οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν και με αργούς ρυθμούς, έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει, και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας είναι πλέον μια βαριά βιομηχανία από μόνη της.

 

Το σήμερα και το μέλλον


Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Πλέον, το ένα πέμπτο του παγκοσμίου ηλεκτρισμού παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το 2016, υπήρχαν 160GW εγκαταστάσεων καθαρής ενέργειας παγκοσμίως. Σε σχέση με το 2015 η αύξηση αυτή είναι μόλις 10%, αλλά στο ίδιο διάστημα, το κόστος για την παραγωγή αυτής της ενέργειας μειώθηκε κατά 25%.

Πηγή: ΔOE

Η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που έγινε στο Παρίσι το 2015 έφερε στο προσκήνιο τα σοβαρά ζητήματα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

Ορισμένες χώρες έθεσαν από τότε στόχους για τις ενεργειακές τους εγκαταστάσεις για τα επόμενα 15 χρόνια. Αναδυόμενες οικονομίες όπως αυτές της Κίνα και της Ινδίας, έχοντας επίγνωση των υπερβολικών επιπέδων ρύπανσης σε πολλές από τις βασικές πόλεις τους, είναι κάποιες από αυτές τις χώρες.

Οι ΗΠΑ, μετά την εκλογή του προέδρου Τραμπ, αποσύρθηκαν από το Σύμφωνο. Παρόλα αυτά, 16 Πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο έχουν λάβει μέρος στο Σύμφωνο για το κλίμα και την ενέργεια.

 

Πηγή: ΔOE

Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων επίσης αυξάνεται ταχύρρυθμα, με την Κίνα να πρωτοπορεί, και τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές να ακολουθούν.

Χώρες όπως η Ινδία έχουν ήδη στοχεύσει στην πλήρη ηλεκτροδότηση του στόλου οχημάτων της μέχρι το 2030.

Σημαντικός παράγοντας για τη μεγαλύτερη χρήση των οχημάτων που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια είναι η συνολική πτώση του κόστους των μπαταριών.

Αυτή η πτώση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εύρεση περισσότερων λύσεων ενεργειακής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένων υβριδικών συστημάτων αιολικής και ηλιακής ενέργειας, διαχείριση του δικτύου, και εναλλακτικών μορφών αποθήκευσης ενέργειας, όπως είναι η αντλία υδροδότησης ή το δίκτυο αερίου.

Όμως, παρά τις θετικές προβλέψεις και τους στόχους που έχουν τεθεί, η ανάπτυξη δεν είναι δεδομένη.

Λόγω της ασταθούς φύσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απαιτείται έξυπνη διαχείριση του δικτύου σε μεγάλες κλίμακες.

Η ανάγκη για δημιουργία σταθερότερων μορφών ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ωστόσο, μόλις αναπτυχθούν βιώσιμες λύσεις αποθήκευσης, θα πρέπει να είναι δυνατή η εξισορρόπηση του ανανεώσιμου φορτίου.

Είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστεί η ανάγκη αλλαγής της ζήτησης φορτίου. Τόσο η αιολική όσο και η ηλιακή ενέργεια δεν αποτελούν σταθερές μορφές ενέργειας, οπότε η τιμολόγησή τους θα πρέπει να συμβαδίζει με τη διαθεσιμότητά τους.

Πηγή: ΔOE

Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο με ανοδική τάση. Ενώ η ανάπτυξη είναι σχεδόν δεδομένη, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος γίνεται με τον σωστό τρόπο. Οι προτεραιότητες και αποφάσεις του σήμερα είναι αυτές που θα καθορίσουν τις κοινωνίες του αύριο.

Πηγή: World Economic Forum

Newsletter

Εγγραφείτε στο  newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές της Volton!

Untitled-1

Τι Είναι το Bitcoin και Πόση Ενέργεια Καταναλώνει η Εξόρυξη του;

Ενέργεια από βιομάζα. Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

Παραγωγή Ενέργειας από Βιομάζα

Αιολική Ενέργεια Πλεονεκτήματα Volton.

Αιολική Ενέργεια: Τα Πλεονεκτήματα της Αιολικής Ενέργειας

logo volton social

Η οικογένεια των προγραμμάτων “Unique” συμπληρώνεται με 6 νέα επαγγελματικά προγράμματα

volton

Όμιλος Volton: Διερευνά τη δραστηριοποίησή του στις τηλεπικοινωνίες.

Τοξικά απόβλητα στη θάλασσα. Περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα.

Περιβαλλοντικά Προβλήματα στην Ελλάδα & Τρόποι Αντιμετώπισης

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Καθημερινές: 9 πμ – 9 μμ
Σάββατο: 9 πμ – 6 μμ