Οι 10 χώρες με την υψηλότερη παραγωγή ηλιακής ενέργειας

Όλο και περισσότερες χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη χρήση ηλιακής ενέργειας.

Αυτή είναι η λίστα με τις 10 κορυφαίες χώρες στον κόσμο για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

10. Ισπανία

Η Ισπανία ήταν αρχικά ένα από τα πρώτα έθνη στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, αλλά η οικονομική αναταραχή και ο ανταγωνισμός την έχουν ρίξει στο νούμερο 10 στη λίστα μας.

Από το 2013, έχει σημειωθεί μικρή ανάπτυξη στην ισπανική φωτοβολταϊκή τεχνολογία, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα αξιοσέβαστο 3% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειάς της.

9. Αυστραλία

Οι ομοσπονδιακοί στόχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το καθεστώς τιμολόγησης τροφοδοσίας έχουν συμβάλει στην πρόσφατη ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Αυστραλία.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα, εξακολουθεί να θεωρείται ότι μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, λόγω της πλεονεκτικής της θέσης σε ό,τι αφορά την ποσότητα ηλίου που λαμβάνει.

8. Γαλλία

Το 2016, ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο Πρωθυπουργός της Ινδίας έβαλαν μαζί το θεμέλιο λίθο στην έδρα της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας (ISA), ενός ιδρύματος που εργάζεται για την ανάπτυξη ηλιακών προϊόντων στις χώρες που βρίσκονται μεταξύ των Τροπικών του Καρκίνου και του Αιγόκερω.

Με το ανάλογο πολιτικό πνεύμα, την αναπτυγμένη ενεργειακή βιομηχανία και την ευημερούσα οικονομία, η Γαλλία αναπτύσσεται σταθερά ως μια χώρα με υψηλή παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

7. Ινδία

Η Ινδία, μια χώρα με μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ηλιακές βιομηχανίες, τετραπλασίασε την παραγωγική της ικανότητα τα τελευταία λίγα χρόνια.

Παράλληλα με την εστίαση στη φωτοβολταϊκή τεχνολογία κλίμακας, η Ινδία προωθεί τη χρήση ηλιακής ενέργειας στις αγροτικές περιοχές για να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

6. Ηνωμένο Βασίλειο

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τα σχολεία, τις επιχειρήσεις και τα σπίτια να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες, παράλληλα με τη μείωση του κόστους της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, βοήθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο να εδραιωθεί ως μια ηγέτιδα χώρα στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Το 3,4% της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται από την ηλιακή ενέργεια, ενώ η κυβέρνηση αναμένει ότι 4 εκατομμύρια κατοικίες θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια έως το 2020.

5. Ιταλία

Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει ιστορικά βασιστεί στις ξένες εισαγωγές για σημαντικό μέρος της ενέργειάς της, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε ταχεία αύξηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Παράλληλα, έχουν εφαρμοστεί σημαντικά κυβερνητικά προγράμματα για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Αφού η ΕΕ θέσει ως στόχο την παραγωγή 20% ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020, η Ιταλία θα είναι ένα από τα έντεκα κράτη που θα φτάσουν τον στόχο πριν από την προθεσμία.

Ηλιακό δυναμικό Ιταλίας

4. ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ φιλοξενούν μερικούς από τους μεγαλύτερους ηλιακούς σταθμούς στον κόσμο, ενώ οι οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις είναι επίσης δημοφιλείς.

Πολλές από τις πολιτείες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας γύρω από τη χρήση ηλιακής ενέργειας, ενώ προσφάτως ξεπέρασε το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα στην παροχή απασχόλησης.

3. Γερμανία

Η Γερμανία συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετών στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας εδώ και χρόνια και ήταν μια από τις πρώτες χώρες που εισήγαγε ηλιακή ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα το 2004.

Η ανανεώσιμη ενέργεια θεωρείται υψηλή προτεραιότητα από την κυβέρνηση, η οποία στοχεύει στην παραγωγή ενέργειας κατά 80% από ανανεώσιμες πηγές, έως το 2050.

2. Ιαπωνία

Με τις προηγμένες τεχνολογικές και μεταποιητικές βιομηχανίες της, η Ιαπωνία κατάφερε να παράγει σχεδόν το 5% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια.

Από την πυρηνική καταστροφή της Fukushima, η ιαπωνική κυβέρνηση προσεγγίζει με σθένος την ηλιακή ενέργεια και έχει θέσει στόχους παραγωγής ενέργειας ύψους 28 GW και 53 GW για το 2020 και το 2030, αντίστοιχα.

1. Κίνα

Η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία ως τον μεγαλύτερο παραγωγό φωτοβολταϊκής ενέργειας παγκοσμίως το 2015, ουσιαστικά βοηθούμενη και από το γεγονός ότι η χώρα είναι επίσης ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακών συλλεκτών παγκοσμίως.

Στην πραγματικότητα, η Κίνα έχει ήδη υπερβεί το στόχο της κυβέρνησης για το 2020 για τις ηλιακές εγκαταστάσεις, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση του σημαντικού αποτυπώματος άνθρακα της χώρας.