Καταργείται το θερινό ωράριο;

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin

Η αλλαγή της ώρας, μία ώρα μπροστά ή μία ώρα πίσω, είναι κάτι που πλέον έχουμε συνηθίσει. Η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται από σχετικά λίγες χώρες ανά τον κόσμο και πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος προς την κατάργηση του θερινού ωραρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της διερεύνησης των συνεπειών που επιφέρει η αλλαγή ώρας. Σε περίπτωση που χρειαστεί, η Κομισιόν θα πρέπει να έχει στη διάθεση της πλάνο αναθεώρησης για το θερινό ωράριο.

Η αλλαγή ώρας, παρά το γεγονός ότι εφαρμόστηκε μόλις τον προηγούμενο αιώνα, δεν είναι μία καινούρια ιδέα. Πρώτος ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784 είχε προτείνει οι άνθρωποι να ξυπνούν μία ώρα νωρίτερα. Κι ενώ χρειάστηκαν περίπου 120 χρόνια για να επιστρέψει η ιδέα από τον Γουίλιαμ Γουίλετ το 1905, έπρεπε να ξεσπάσει ο A’ Παγκόσμιος Πόλεμος για να εφαρμοστεί για πρώτη φορά η αλλαγή ώρας. Κίνητρο ήταν βέβαια η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και η θετική επίδραση που μπορεί να είχε η επιπλέον ώρα έκθεσης στον ήλιο.

Στην Ελλάδα η πρώτη απόπειρα εφαρμογής της συγκεκριμένης πρακτικής έγινε το 1932, όχι όμως με μεγάλη επιτυχία. Η οριστική υιοθέτηση του μέτρου έγινε το 1975 όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση αφού είχε προηγηθεί η μεγάλη ενεργειακή κρίση του 1973 που οδήγησε την τιμή του πετρελαίου από 3 σε 12 δολάρια ανά βαρέλι.

Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται σχετικά με τη χρησιμότητα της αλλαγής ώρας. Πως μας επηρεάζει η θερινή ώρα; Ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι επιπτώσεις;

1) Μεγαλύτερο μέρος της ημέρας με ήλιο

Σίγουρα απολαμβάνουμε περισσότερο ήλιο αλλά ουσιαστικά με το θερινό ωράριο, μεγαλώνει το απόγευμα. Αυτό ενισχύει τον εμπορικό και τουριστικό τομέα αφού οι άνθρωποι έχουν περισσότερο χρόνο και διάθεση για εξόδους και αγορές.

2) Εξοικονόμηση ενέργειας

Όταν εφαρμόστηκε το μέτρο του θερινού ωραρίου, η ηλεκτροδότηση και ο φωτισμός ήταν πράγματι ακριβά. Με τη σημερινή τεχνολογία όμως, τα κόστη έχουν μειωθεί σε τεράστιο βαθμό. Επιπλέον, ενώ όταν πρωτοεφαρμόστηκε η θερινή ώρα, ο ηλεκτροφωτισμός ήταν μεγάλο μέρος της ενεργειακής δαπάνης, αυτό δεν ισχύει πλέον μια που υπολογιστές, μηχανήματα, κλιματιστικά κ.α. δουλεύουν ανεξάρτητα και αδιάκοπα.

3) Επιβαρύνει την υγεία

Η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τους βιολογικούς μας ρυθμούς. Για τους περισσότερους αυτό εκφράζεται με την αίσθηση της κούρασης αλλά έρευνες υποδεικνύουν ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πιο σοβαρές.

4) Οδική Ασφάλεια

Εδώ γίνεται λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα αφού από τη μία πλευρά λόγω του θερινού ωραρίου μειώνονται τα ατυχήματα που θα μπορούσαν να συμβούν κατά τη διάρκεια της δύσης και της ανατολής. Από την άλλη όμως πλευρά, είναι αυξημένες οι πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων ως αποτέλεσμα της αϋπνίας.

5) Γεωργία – Κτηνοτροφία

Η αλλαγή της ώρας μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στις διάφορες γεωργικές εργασίες.

Σίγουρα, τα οφέλη και οι επιπτώσεις θα πρέπει να εξεταστούν αναλυτικά ώστε να ληφθεί η απόφαση που διασφαλίζει πρωτίστως την ανθρώπινη υγεία. Άλλωστε η εξοικονόμηση ενέργειας είναι εξασφαλισμένη από τη Volton τόσο για τις οικιακές ανάγκες σας όσο για τις επαγγελματικές!

Newsletter

Εγγραφείτε στο  newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές της Volton!

Untitled-1

Τι Είναι το Bitcoin και Πόση Ενέργεια Καταναλώνει η Εξόρυξη του;

Ενέργεια από βιομάζα. Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

Παραγωγή Ενέργειας από Βιομάζα

Αιολική Ενέργεια Πλεονεκτήματα Volton.

Αιολική Ενέργεια: Τα Πλεονεκτήματα της Αιολικής Ενέργειας

logo volton social

Η οικογένεια των προγραμμάτων “Unique” συμπληρώνεται με 6 νέα επαγγελματικά προγράμματα

volton

Όμιλος Volton: Διερευνά τη δραστηριοποίησή του στις τηλεπικοινωνίες.

Τοξικά απόβλητα στη θάλασσα. Περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα.

Περιβαλλοντικά Προβλήματα στην Ελλάδα & Τρόποι Αντιμετώπισης

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Καθημερινές: 9 πμ – 9 μμ
Σάββατο: 9 πμ – 6 μμ