Οι ανησυχητικές αναφορές που έχουν γίνει πρόσφατα για την κατάσταση του περιβάλλοντος έχουν ωθήσει τους ανθρώπους στην αναζήτηση καθαρών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι επιστήμονες δουλεύουν εντατικά για να επιτευχθούν νέες καινοτομίες ενέργειας που θα καλύπτουν την αστείρευτη ανάγκη μας.

Μερικές απ’ τις καινοτομίες που έχουν καταφέρει έως τώρα, όπως επίσης και αυτές που είναι ακόμα σε δοκιμαστικό επίπεδο, είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Από τεχνητή φωτοσύνθεση σε ενέργεια από την παλίρροια, συλλέξαμε μερικά απ’ τα μεγαλύτερα επιτεύγματα και τις καινοτομίες στο χώρο της ενέργειας παγκοσμίως.

Τρένο Που Λειτουργεί Με Ηλιακή Ενέργεια

Τα ηλιακά ρολόγια και κομπιουτεράκια έχουν λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη καθημερινότητα μας. Η Αυστραλία αποφάσισε να πάει ένα βήμα παρακάτω.

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση προχώρησε η σιδηροδρομική εταιρεία Byron Bay Railroad Company, καθώς ανακαίνισε ένα παλιό τρένο και το εξόπλισε με μια ηλιακή συστοιχία 6,5 κιλοβάτ με εύκαμπτα ηλιακά πάνελ. Αυτό σημαίνει πως κινείται μόνο με ηλιακή ενέργεια.

Η ανακαίνιση και αποκατάσταση του σιδηρόδρομου που ενώνει την πόλη με ένα θέρετρο έγινε με σκοπό να προσφέρει προσιτά μέσα μαζικής μεταφοράς για ντόπιους και επισκέπτες. Το τρένο διαθέτει 100 θέσεις και χώρο για όρθιους επιβάτες, καθώς και αποσκευές, ποδήλατα και ιστιοσανίδες.

Έχει τη δυνατότητα να κάνει 12 με 15 διαδρομές μόνο με μία φόρτιση, ενώ ο φωτισμός, τα συστήματα ελέγχου και αερισμού τροφοδοτούνται όλα από μπαταρίες.

Τεχνητή Φωτοσύνθεση

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα εξελιγμένο σύστημα τεχνητής φωτοσύνθεσης, το οποίο χρησιμοποιεί πάνελ για να δεσμεύσει την ηλιακή ενέργεια με την οποία μπορεί να διασπάσει τα μόρια του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Συγκεκριμένα, στο MIT έχουν αναπτύξει ένα μικρό φωτοκύτταρο που μιμείται τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης των φύλλων και δύναται να παράξει ηλεκτρική ενέργεια χαμηλής ισχύος για οικιακή χρήση. 

Το “τεχνητό φύλλο” έχει το μέγεθος τραπουλόχαρτου, είναι κατασκευασμένο από ευρέως διαδομένα υλικά χαμηλού κόστους όπως η σιλικόνη και μπορεί να διασπά το νερό στα δύο του συστατικά, το υδρογόνο και το οξυγόνο. Στη συνέχεια απαιτείται η αποθήκευση των αερίων σε μια κυψέλη καυσίμου, όπου διά της καύσης τους παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.

Ενέργεια Από Παλίρροιες

Μια ανανεώσιµη πηγή ενέργειας, η οποία µέχρι σήµερα έχει αξιοποιηθεί ελάχιστα είναι η ενέργεια της θάλασσας. Η ενέργεια του θαλάσσιου κυµατισµού είναι, όπως όλες οι ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, ανεξάντλητη.

Η Ευρώπη, και ειδικότερα το Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζουν πάλι τη δύναμη των κυμάτων. Πιο συγκεκριμένα, με την συσκευή Salter Duck.

Η Salter Duck αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ’70 από τον καθηγητή Sephen Salter του πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου στη Σκωτία και παράγει την ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας την κίνηση των κυμάτων.

Αν και μπορεί να παράγει την ενέργεια εξαιρετικά αποτελεσματικά, η χρήση της απομακρύνθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για την Salter Duck γίνεται όλο και μεγαλύτερο.