10 τρόποι να εξοικονομήσετε ενέργεια στο γραφείο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin

Συχνά μιλάμε για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με το γραφείο. Δεδομένου ότι στο γραφείο περνάμε τουλάχιστον το ένα τρίτο της μέρας μας, θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε εξίσου σοβαρά την οικονομία ρεύματος όπως θα κάναμε και στο σπίτι μας. Μειώνοντας τα δικά σας έξοδα ταυτόχρονα προστατεύετε και το περιβάλλον σοφά και υπεύθυνα.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξοικονομήσετε ενέργεια στο γραφείο. Από πολύ απλά, όπως να σβήνετε τα φώτα, μέχρι πιο σύνθετα όπως την κατάργηση τοπικών server και μεταφορά τους στο cloud. Ας δούμε λοιπόν 10 τρόπους για να εξοικονομήσετε ενέργεια στο γραφείο μιας επιχείρησης.

1. Κλείστε τα φώτα σε αίθουσες που δεν είναι κανείς

Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Όμως πόσες φορές μπήκατε σε ένα meeting room και φεύγοντας ξεχάσατε να κλείσετε τα φώτα; Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν κάποιον που ξεχνά συνέχεια να σβήνει τα φώτα όταν αφήνει ένα δωμάτιο. Σκεφτήκατε ποτέ να προτείνετε στους συνεργάτες σας να δουλεύετε με το φυσικό φως του ήλιου, όταν υπάρχει, σβήνοντας τα τεχνητά φώτα;

2. Αναβαθμίστε τα φώτα σε διαδρόμους ή κοινόχρηστους χώρους

Μία ακόμα έξυπνη κίνηση είναι να τοποθετήσετε φώτα που ενεργοποιούνται με κίνηση σε ελάχιστα χρησιμοποιούμενους διαδρόμους ή κοινόχρηστους χώρους. Έτσι θα σβήνουν μόνα τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και θα ανάβουν μόνο όταν κάποιος υπάρχει στο χώρο.

3. Ενεργοποιήστε την εξοικονόμηση ενέργειας στις συσκευές σας

Η προφύλαξη οθόνης (screen saver) ήταν κάποτε στη μόδα αλλά όχι πια. Σήμερα, μια μαύρη οθόνη σε μια οθόνη υπολογιστή που δεν χρησιμοποιείται είναι πιο δημοφιλής από ένα πολύχρωμο screen saver. Επίσης, στις υπόλοιπες συσκευές σας, όπως εκτυπωτές, προτζέκτορες και άλλα είδη εξοπλισμού γραφείου, χρησιμοποιήστε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διαχείρισης ενέργειας.Έτσι, οι συσκευές θα μπαίνουν σε κατάσταση αδράνειας όταν δεν χρησιμοποιούνται.

4. Μετακινήστε το IT στο Cloud

Εξετάστε το ενδεχόμενο να απαλλαγείτε από τους local servers σας και να χρησιμοποιείτε cloud-based συστήματα. Πλέον, δεν χρειάζεται να συντηρούνται πολλοί servers, ούτε να ψύχεται το data center σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, οι υπάλληλοι θα μπορούσαν να εκτελούν εργασίες, να κάνουν meeting και να αποθηκεύουν αρχεία στο cloud. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για να “μετακομίσετε” στο cloud. Το ενεργειακό αντίκτυπο είναι ένας σοβαρός παράγοντας, ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Με τη μετάβασή σας σε ένα cloud-based σύστημα, μειώνετε σημαντικά το ενεργειακό σας κόστος και το ανθρακικό σας αποτύπωμα.

5. Ο θερμοστάτης είναι ο σύμμαχός σας

Έχετε βρεθεί ποτέ στη μέση ενός λεκτικού πολέμου με αφορμή τον θερμοστάτη του γραφείου;

Πόσο συχνά κάποιος συνεργάτης σας αλλάζει τη θερμοκρασία του γραφείου, χωρίς να ρωτήσει τους υπόλοιπους; Σύμφωνα με έρευνα της CareerBuilder, σχεδόν οι μισοί υπάλληλοι ανέφεραν ότι τα γραφεία τους ήταν είτε πολύ ζεστά ή πολύ κρύα.

Μερικοί εργοδότες θέτουν τους θερμοστάτες μόνο στα χέρια της διοίκησης υπό έλεγχο – και αποφεύγουν τη συνεχή ρύθμιση του θερμοστάτη από τους υπαλλήλους. Τα νεότερα συστήματα θερμοστάτη έχουν ρύθμιση που ονομάζεται ‘κλείδωμα θερμοστάτη’. Αυτό επιτρέπει στους υπαλλήλους να προσαρμόζουν τη θερμοκρασία αλλά μόνο μέσα σε ένα ορισμένο εύρος μερικών βαθμών. Έτσι θα έχουν λιγότεροι εργαζόμενοι παράπονο αλλά και οι πιο λογικές θερμοκρασίες σπαταλούν λιγότερη ενέργεια.

Μερικοί ανεμιστήρες στο γραφείο σας είναι επίσης μια καλή λύση. Οι ανεμιστήρες μπορούν κάνουν τον χώρο πιο δροσερό και η λειτουργία τους κοστίζει λιγότερο από τον κλιματισμό.

6. Αντικαταστήστε τον παλιό εξοπλισμό με συσκευές ενεργειακής απόδοσης Α+++

Είτε πρόκειται για το ψυγείο στην αίθουσα μεσημεριανού γεύματος και τους ανεμιστήρες εξαερισμού στα μπάνια, είτε για τους εκτυπωτές και τα φωτιστικά, ίσως ο καιρός για αλλαγή να έχει έρθει. Είναι πολύ πιθανό να συμφέρει η άμεση αντικατάσταση τους με ενεργειακά αποδοτικότερα μοντέλα, ειδικά αν έχετε εξοπλισμό με αρκετά χρόνια στην πλάτη του.

7. Κάντε έναν τακτικό έλεγχο στις βρύσες, τις τουαλέτες και τους θερμοσίφωνες

Διαρροές σε βρύσες και άλλα εξαρτήματα μπορεί να οδηγήσουν σε επιβάρυνση των λογαριασμών του νερού. Σε ο,τι αφορά το θερμοσίφωνα, ειδικά εάν είναι παλαιότερο μοντέλο, μπορείτε να τον μονώσετε για να μειώσετε το κόστος θέρμανσης. Μπορείτε επίσης να ρυθμίστε τη θερμοκρασία των θερμαντήρων ζεστού νερού. Οι ειδικοί συνιστούν θερμοκρασία ανάμεσα στους 40 και 49 βαθμούς κελσίου.

8. Ελέγξτε τον ήλιο που εισέρχεται από τα παράθυρα

Τα γραφεία στεγάζονται συνήθως σε κτίρια με πολλά παράθυρα. Αυτά μπορεί να επιβαρύνουν το σύστημα κλιματισμού σας, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ανεβάζοντας έτσι το λογαριασμό ρεύματος σας. Η τοποθέτηση κουρτινών στα παράθυρα, οι περσίδες και οι τέντες μπορούν να σας χαρίσουν ένα πιο δροσερό γραφείο.

9. Ασχοληθείτε με την πανίδα

Αν η επιχείρησή σας διαθέτει υπαίθριους χώρους, καλό είναι να σκεφτείτε μία ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ειδικά για τα φυτά που έχουν ανάγκη από εντατικό πότισμα (π.χ γκαζόν κήπου, λουλούδια). Πρώτον, μπορείτε να κάνετε έναν προσεκτικό σχεδιασμό στην επιλογή των φυτών, προτιμώντας φυτά με λιγότερες ανάγκες σε νερό. Δεύτερον, σχετικά με το σύστημα αυτόματου ποτίσματος, μπορείτε να το ρυθμίσετε να μένει σε αδράνεια τις μέρες που βρέχει και να αξιοποιεί το νερό της βροχής τις μέρες που δε βρέχει.

10. Διορθώστε τις διαρροές γύρω από τα κουφώματα του γραφείου σας

Μία επίστρωση με σιλικόνη γύρω από τα παράθυρα ή μια απλή τοποθέτηση ταινίας “αεροστόπ” γύρω από τις πόρτες, μπορεί να αποτρέψουν την απώλεια θερμότητας από τα κουφώματα, ειδικότερα εάν αυτά είναι παλιάς κατασκευής. Έτσι, εξοικονομείτε ενέργεια που σημαίνει πιο φθηνό ρεύμα για τους λογαριασμούς του γραφείου σας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο  newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές της Volton!

Untitled-1

Τι Είναι το Bitcoin και Πόση Ενέργεια Καταναλώνει η Εξόρυξη του;

Ενέργεια από βιομάζα. Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

Παραγωγή Ενέργειας από Βιομάζα

Αιολική Ενέργεια Πλεονεκτήματα Volton.

Αιολική Ενέργεια: Τα Πλεονεκτήματα της Αιολικής Ενέργειας

logo volton social

Η οικογένεια των προγραμμάτων “Unique” συμπληρώνεται με 6 νέα επαγγελματικά προγράμματα

volton

Όμιλος Volton: Διερευνά τη δραστηριοποίησή του στις τηλεπικοινωνίες.

Τοξικά απόβλητα στη θάλασσα. Περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα.

Περιβαλλοντικά Προβλήματα στην Ελλάδα & Τρόποι Αντιμετώπισης

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Καθημερινές: 9 πμ – 9 μμ
Σάββατο: 9 πμ – 6 μμ