Εγκατάσταση Φυσικού Αερίου στο Σπίτι – Οδηγός 2020

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Εγκατάσταση φυσικού αερίου στο σπίτι

 

Η επιλογή και εγκατάσταση του φυσικού αερίου για την θέρμανση του σπιτιού, του νερού χρήσης αλλά και για το μαγείρεμα, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη διάδοση στη χώρα μας. Τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει αυτό το φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο είναι πολλά και σημαντικά.

Συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση χρημάτων μειώνοντας δραστικά το λειτουργικό κόστος ενός σπιτιού, προσφέρει στον χρήστη άνεση και λειτουργικότητα και είναι λιγότερο επιβλαβές για την ατμόσφαιρα.

Το κόστος εγκατάστασης ενός επιτοίχιου λέβητα φυσικού αερίου είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις εναλλακτικές λύσεις, ενώ η σωστή και συστηματική συντήρηση του εξοπλισμού διασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του συστήματος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στην περίπτωση της ατομικής εγκατάστασης, ο εκάστοτε χρήστης ανεξαρτητοποιείται πλήρως από τους περιορισμούς της κεντρικής θέρμανσης, αποκτά αυτονομία και απόλυτο έλεγχο στην χρήση, με ακρίβεια στη μέτρηση της κατανάλωσης.

 

Βήματα για την Εγκατάσταση Φυσικού Αερίου στο Σπίτι ή το Διαμέρισμα

Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε και πως ξεκινάμε τη διαδικασία για την εγκατάσταση εξοπλισμού φυσικού αερίου;

 

Διαθεσιμότητα Σύνδεσης

Αρχικά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα σύνδεσης φυσικού αερίου στη διεύθυνση του σπιτιού μας επικοινωνώντας με τις κατά τόπους εταιρείες διανομής αερίου (ΕΔΑ).  Εξειδικευμένος υπάλληλος της εταιρείας πραγματοποιεί τεχνική αυτοψία στο κτίριο που πρόκειται να τροφοδοτηθεί και εξετάζει αν και με ποιο τρόπο είναι εφικτή η πραγματοποίηση του έργου σύνδεσης κατατοπίζοντας τον ενδιαφερόμενο σχετικά με τις λεπτομέρειες κατασκευής. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ήδη δίκτυο φυσικού αερίου στον δρόμο του σπιτιού μας, τότε δυστυχώς θα πρέπει είτε να καλύψουμε εμείς το κόστος επέκτασης του φυσικού αερίου, είτε να γίνει μαζική ζήτηση από πολλούς ενδιαφερόμενους στο δρόμο μας.

Αναζήτηση Οικονομικής Προσφοράς από Εξουσιοδοτημένο Συνεργείο

Εφόσον υπάρχει ήδη δίκτυο φυσικού αερίου, πρέπει να ζητήσουμε οικονομική προσφορά για την εσωτερική εγκατάσταση από κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Η εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου απαρτίζεται από το σύνολο των σωλήνων, εξαρτημάτων, οργάνων και συσκευών (κουζίνα, καυστήρας, λέβητας, κτλ) που βρίσκονται μετά το σημείο παράδοσης – παραλαβής (μετρητής αερίου), από τα ανοίγματα αερισμού των χώρων, όπου είναι εγκατεστημένες οι συσκευές αερίου, μέχρι και την έξοδο της εγκατάστασης απαγωγής καυσαερίων. Για την απόλυτη ασφάλεια των εγκαταστάσεων του φυσικού αερίου έχουν θεσπιστεί αυστηρά κριτήρια υλοποίησης, τα οποία δια νόμου οφείλουν να τηρούν οι εγκαταστάτες. Τα κριτήρια αυτά περιέχονται στο Τεχνικό Κανονισμό Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 500 mbar, Υπουργική Απόφαση Δ3/Α/οικ 6598, Φ.Ε.Κ. 976, Τεύχος Β / 28-03-12.

 

Εγκατάσταση

Αφού, λοιπόν, επιλέξουμε την συμφέρουσα για εμάς προσφορά, ξεκινάει η διαδικασία εγκατάστασης. Η ΕΔΑ είναι αυτή που παρέχει τη σύνδεση παροχής φυσικού αερίου και τον μετρητή. Μετά την τεχνική αυτοψία του αρμόδιου μηχανικού, θα μας αποστείλει προσφορά σύνδεσης με ισχύ 45 ημέρες. Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε αίτηση για τοποθέτηση του δικού μας μετρητή στον χώρο μας από την ΕΔΑ και να συνάψουμε συμβόλαιο σύνδεσης φυσικού αερίου. Το συμβόλαιο ή αλλιώς η σύμβαση σύνδεσης εκτυπώνεται, υπογράφεται και από τα δύο μέρη και εν συνεχεία ο ενδιαφερόμενος πληρώνει τα τέλη σύνδεσης, εφόσον αυτά απαιτούνται.

 

Σειρά Εργασιών για την Εγκατάσταση Φυσικού Αερίου


Όταν ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση στο σπίτι μας. Η σειρά των εργασιών έχει ως εξής:

 

  1.       Κατασκευή του εσωτερικού δικτύου θέρμανσης του σπιτιού.
  2.       Έλεγχος, τοποθέτηση και αντικατάσταση (όπου αυτή κριθεί απαραίτητη ) των σωμάτων – καλοριφέρ θέρμανσης και άλλων συσκευών όπως η κουζίνα.
  3.       Τοποθέτηση επιτοίχιου λέβητα φυσικού αερίου (σε θέση που προβλέπεται από τις νόμιμες προϋποθέσεις).
  4.       Ο λέβητας συνδέεται με τον μετρητή της ΕΔΑ με σιδεροσωλήνα βαρέως τύπου.
  5.       Ο λέβητας τροφοδοτείται με κρύο νερό και συνδέεται με το κύκλωμα ζεστού νερού.
  6.       Οι υπάρχουσες γραμμές θέρμανσης αποκόπτονται από την παλιά εγκατάσταση και συνδέονται στον καινούργιο λέβητα.
  7.       Τοποθετείται ο θερμοστάτης.

 

Μόλις ολοκληρωθούν οι παραπάνω εργασίες και έχει τοποθετηθεί ο μετρητής φυσικού αερίου, ο εγκαταστάτης καταθέτει τη μελέτη με βάση την οποία έχει γίνει η εγκατάσταση στην ΕΔΑ. Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος της εγκατάστασης από αρμόδιο μηχανικό της ΕΔΑ και εφόσον αυτή εγκριθεί θα ξεκινήσει η παροχή φυσικού αερίου, οι απαιτούμενες ρυθμίσεις λέβητα και οι έκδοση φύλλου ελέγχου καύσης.

Η συντήρηση των συσκευών είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται συστηματικά τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, πριν την έναρξη λειτουργίας τους. Κατά τη συντήρηση, πρέπει να ελέγχεται ο εξοπλισμός, καθώς και οι σωληνώσεις για πιθανή διαρροή. Είναι επίσης απαραίτητη σύμφωνα και με τον Τεχνικό Κανονισμό, η πραγματοποίηση ελέγχου της στεγανότητας των σωληνώσεων της εγκατάστασης κάθε 4 έτη με κατάλληλα μέτρα από ένα αδειοδοτημένο εγκαταστάτη και η έκδοση αντίστοιχου πιστοποιητικού ελέγχου από την ΕΔΑ.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο  newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές της Volton!

blog_fire_volton_slider

Ειδικά Μέτρα Ελάφρυνσης Για Τους Πληγέντες Των Καταστροφικών Πυρκαγιών

Untitled-1

Τι Είναι το Bitcoin και Πόση Ενέργεια Καταναλώνει η Εξόρυξη του;

Ενέργεια από βιομάζα. Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

Παραγωγή Ενέργειας από Βιομάζα

Αιολική Ενέργεια Πλεονεκτήματα Volton.

Αιολική Ενέργεια: Τα Πλεονεκτήματα της Αιολικής Ενέργειας

logo volton social

Η οικογένεια των προγραμμάτων “Unique” συμπληρώνεται με 6 νέα επαγγελματικά προγράμματα

volton

Όμιλος Volton: Διερευνά τη δραστηριοποίησή του στις τηλεπικοινωνίες.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Καθημερινές: 9 πμ – 9 μμ
Σάββατο: 9 πμ – 6 μμ