Γιατί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο κατάλληλος δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον; – Μέρος 2ο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Γιατί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο κατάλληλος δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον; - Μέρος 2ο

Στο 1ο μέρος του άρθρου είδαμε ποιες είναι ονομαστικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δύο από τα κύρια οφέλη τους: τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προσφέρει ακόμα δύο μεγάλα οφέλη: οικονομικά, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και μεγαλύτερη σταθερότητα στις τιμές της ενέργειας.

Ποια είναι τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;

Θέσεις εργασίας και άλλα οικονομικά οφέλη

Σε σύγκριση με τις πρακτικές που κάνουν χρήση ορυκτών καυσίμων, οι οποίες είναι συνήθως μηχανικές και αυτοματοποιημένες, η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μεγαλύτερη ανάγκη σε εργατικά χέρια.

Για παράδειγμα, τα ηλιακά πάνελ χρειάζονται ανθρώπους για να τα εγκαταστήσουν, ενώ τα διάφορα αιολικά πάρκα χρειάζονται τεχνικούς για συντήρηση.

Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας για κάθε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.

Ο κλάδος της ανανεώσιμης ενέργειας έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες και έχουμε τα περισσότερα δεδομένα. Το 2016, ο κλάδος αιολικής ενέργειας απασχολούσε άμεσα πάνω από 100.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης σε ποικίλες σχετικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων της κατασκευής, της ανάπτυξης έργων, των εγκαταστάσεων κατασκευής, της συντήρησης, των μεταφορών και του εφοδιασμού, καθώς και των οικονομικών, νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τον κλάδο.

Περισσότερα από 500 εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες κατασκευάζουν εξαρτήματα για ανεμογεννήτριες και εγκαταστάσεις έργων αιολικής ενέργειας.

Μόνο για το 2016, και μόνο για την αιολική ενέργεια, το ποσό που συνολικά επενδύθηκε ανήλθε στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας απασχολούν ακόμη περισσότερους εργαζομένους. Την ίδια χρονιά, η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας απασχολούσε περισσότερους από 260.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας που αφορούν στην εγκατάσταση, την παραγωγή και τις πωλήσεις. Σε σχέση με το 2015, αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξης του 25 τοις εκατό.

Μια άλλη βιομηχανία, αυτή της υδροηλεκτρικής ενέργειας, απασχολούσε περίπου 66.000 άτομα το 2017, ενώ η βιομηχανία γεωθερμικής ενέργειας απασχολούσε 5.800 άτομα.

Αντίθετα, για το 2016, ολόκληρη η βιομηχανία άνθρακα απασχόλησε συνολικά 160.000 Αμερικανούς. Η διαφορά στους αριθμούς της απασχόλησης ανθρωπίνου δυναμικού είναι τεράστια.

Εκτός από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται άμεσα από όλες τις βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αύξηση της καθαρής ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον θετικά οικονομικά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, οι βιομηχανίες στην αλυσίδα εφοδιασμού σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα επωφεληθούν, ενώ τοπικές επιχειρήσεις ανεξάρτητες από τη βιομηχανία θα επωφεληθούν από τα αυξημένα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Σταθερές τιμές ενέργειας

Παρόλο που οι ανανεώσιμες εγκαταστάσεις απαιτούν προκαταβολικές επενδύσεις για την κατασκευή, μπορούν να λειτουργούν στη συνέχεια με πολύ χαμηλό κόστος.

Για τις περισσότερες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, το «καύσιμο» είναι δωρεάν, επειδή ακριβώς η πηγή είναι ανανεώσιμη.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να είναι πολύ σταθερές με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, το κόστος των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μειωθεί σταθερά και προβλέπεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Για παράδειγμα, η μέση τιμή για την εγκατάσταση ηλιακής εγκατάστασης μειώθηκε περισσότερο από 70% μεταξύ 2010 και 2017. Το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από τον άνεμο μειώθηκε κατά 66% μεταξύ του 2009 και του 2016.

Η λογική επιτάσσει πως το κόστος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι αγορές θα ωριμάσουν και οι εταιρείες θα επωφελούνται όλο και περισσότερο από τις οικονομίες κλίμακας.

Αντίθετα, οι τιμές των ορυκτών καυσίμων μπορεί να ποικίλουν δραματικά και είναι επιρρεπείς σε σημαντικές διακυμάνσεις των τιμών.

Για παράδειγμα, σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των τιμών άνθρακα των ΗΠΑ λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης πριν από το 2008. Μετά το 2008, όμως, υπήρξε ραγδαία πτώση στις τιμές, όταν δηλαδή η παγκόσμια ζήτηση έπεσε. Ομοίως, οι τιμές του φυσικού αερίου παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις τα τελευταία 20 χρόνια.

Η χρήση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να μειώσει τις τιμές και τη ζήτηση άνθρακα και φυσικού αερίου, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και διαφοροποιώντας τον ενεργειακό εφοδιασμό μας.

Παράλληλα, η αυξημένη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των καταναλωτών όταν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων αυξάνονται.

Newsletter

Εγγραφείτε στο  newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές της Volton!

blog_fire_volton_slider

Ειδικά Μέτρα Ελάφρυνσης Για Τους Πληγέντες Των Καταστροφικών Πυρκαγιών

Untitled-1

Τι Είναι το Bitcoin και Πόση Ενέργεια Καταναλώνει η Εξόρυξη του;

Ενέργεια από βιομάζα. Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

Παραγωγή Ενέργειας από Βιομάζα

Αιολική Ενέργεια Πλεονεκτήματα Volton.

Αιολική Ενέργεια: Τα Πλεονεκτήματα της Αιολικής Ενέργειας

logo volton social

Η οικογένεια των προγραμμάτων “Unique” συμπληρώνεται με 6 νέα επαγγελματικά προγράμματα

volton

Όμιλος Volton: Διερευνά τη δραστηριοποίησή του στις τηλεπικοινωνίες.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Καθημερινές: 9 πμ – 9 μμ
Σάββατο: 9 πμ – 6 μμ