Οι πρώτες ζεστές μέρες του έτους, είναι εδώ. Το ίδιο και οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Επειδή, όμως, η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε, σας δίνουμε 9 απλές συμβουλές για το πώς να μειώσετε την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρισμού και να μην σας τρώει λεφτά το ρεύμα.

 

1. Ρίξτε ρυθμούς το βράδυ

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η θερμοκρασία πέφτει και δε χρειάζονται τα ίδια επίπεδα ψύξης από το κλιματιστικό σας. Θυμηθείτε να χαμηλώνετε την έντασή του κατά τη διάρκεια του ύπνου σας ή, ακόμα καλύτερα, να ενεργοποιείτε το «sleep mode» που σας επιτρέπει να ορίσετε για πόσο και πώς θα λειτουργεί το air condition, ενώ εσείς απολαμβάνετε τον ύπνο σας.

 

2. Πάρτε τον κλιματισμό μαζί σας

Αν δεν είναι απαραίτητο να δροσίσετε όλο το σπίτι ή περνάτε περισσότερες ώρες σε συγκεκριμένους χώρους, μπορείτε να επενδύσετε σε μια φορητή συσκευή κλιματισμού ή οποία σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται έως και 50% λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με μία επιτοίχια μονάδα air condition για να δροσίσει τον ίδιο χώρο.

 

3. Το service δεν είναι μόνο για το αυτοκίνητο

Ακόμα και μικρά, αθώα αντικείμενα όπως σπόροι φυτών και δέντρων μπορούν σταδιακά να συγκεντρωθούν στο φίλτρο της μονάδας κλιματισμού σας, κάνοντας τη να λειτουργεί πιο έντονα και να καίει περισσότερο ρεύμα για να διατηρήσει σταθερή απόδοση. Θυμηθείτε, λοιπόν, να κάνετε το τυπικό service που προβλέπει ο κατασκευαστής του air condition σας, για να πετύχετε και οικονομία, αλλά και για να κυκλοφορεί καθαρός αέρας μέσα στο σπίτι σας.

 

4. Προσοχή στα… κενά αέρος

Σιγουρευτείτε ότι ο χώρος σας είναι σωστά μονωμένος και ότι δεν υπάρχουν «κρυφά» ανοίγματα σε αποθήκες, πατάρια ή ντουλάπες που μπορεί να επιτρέπουν στον ψυχρό αέρα να διαφεύγει και να αναγκάζει το κλιματιστικό σας να «καίει» περισσότερο.

 

5. Αλλάξτε διακόσμηση

Έπιπλα τοποθετημένα εξαιρετικά κοντά στα κλιματιστικά σας, μπορεί να σημαίνει ότι στέλνετε ψυχρό αέρα στην πλάτη μιας καρέκλας ή στο κάτω μέρος ενός καναπέ. Φανταζόμαστε, όμως, ότι θα προτιμούσατε η δροσιά να φτάνει σε εσάς ή, ακόμα καλύτερα, να μοιράζεται ομοιόμορφα στο δωμάτιο. Μην υποτιμάτε επίσης την αξία των κουρτινών, οι οποίες τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούν να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό την θερμότητα που φτάνει στο εσωτερικό του δωματίου, επιτρέποντάς σας να ρυθμίσετε το κλιματιστικό σε χαμηλότερη ένταση.

 

6. Ο μαγικός αριθμός 25

Σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά και τους περισσότερους κατασκευαστές κλιματιστικών, οι 25°C είναι η ιδανική θερμοκρασία για να λειτουργεί το air condition σας στα βέλτιστα επίπεδα απόδοσής του. Ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο με cruise control σε μια ευθεία, χωρίς ανηφόρες και πίεση για τον κινητήρα.

 

7. Φωτισμός

Εκτός και αν ο χώρος σας έχει εξ ολοκλήρου φωτισμό LED, οι αναμμένες λάμπες μπορεί να αποτελούν εστίες θέρμανσης που ενισχύουν τη δυσφορία κατά τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες. Αφήστε ανοιχτά μόνο όσα φώτα είναι απαραίτητα, για να κάνετε πιο εύκολο το έργο του κλιματιστικού σας.

 

8. Οι ανεμιστήρες ζουν και βασιλεύουν

Μπορεί να τους θεωρούμε παρωχημένους ή αναποτελεσματικούς, αλλά οι ανεμιστήρες παραμένουν χρήσιμοι στη μάχη κατά του καύσωνα και της υπερβολικής κατανάλωσης ρεύματος. Ένας σωστά τοποθετημένος ανεμιστήρας μπορεί να βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική ροή του ψυχρού αέρα μέσα στον χώρο, επιτρέποντάς σας να λειτουργείτε είτε μόνο μία μονάδα κλιματισμού για όλο το σπίτι είτε πάνω από μία μονάδες σε πολύ χαμηλότερη ένταση.

 

9. Ώρα για ανανέωση;

Μερικές φορές, η πιο αποτελεσματική λύση είναι η ολική ανανέωση. Αντικαθιστώντας ένα οικιακό κλιματιστικό 10ετίας με ένα οποιοδήποτε σύγχρονο μοντέλο που διαθέτει σύγχρονα πρότυπα ενεργειακής κατανάλωσης “Energy Star”, μπορείτε να μειώσετε τα ενεργειακά κόστη του κλιματισμού σας από 30 έως και 50%.